Onrust noopt Rabin tot terugkeer

TEL AVIV, 17 MAART. De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft gisteren wegens de snel verslechterende binnenlandse veiligheid en en moeilijkheden in zijn regeringscoalitie zijn terugkeer uit de VS naar Jeruzalem met enkele dagen vervroegd. Vrijdag is hij weer terug in de Israelische hoofdstad.

De Shas-partij staat onder druk van joodse kolonisten in de bezette gebieden en van partijleden om de regeringscoalitie de rug toe te keren. De druk op Shas houdt verband met de waarschijnlijke opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de Shas-onderminister van godsdienstzaken Raphael Pinhasi. Wanneer dat vandaag inderdaad gebeurt, zal Pinhasi wegens fraude voor de rechtbank worden gedaagd.

Eerder werd een ex-Shas parlementariër Levi wegens oplichting en valsheid in geschrifte tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegen de invloedrijke Shas-minister van binnenlandse zaken Arie De'ri is al jaren een diepgaand onderzoek gaande wegens verduistering, oplichting en andere praktijken. De indruk bestaat dat zowel het vorige Likud-bewind als de huidige regering geen haast maakt om de doopceel van minister De'ri te lichten.

De positie van Shas kan bepalend zijn voor het voortbestaan van het kabinet van Rabin. Opheffing van Pinhasi's parlementaire onschendbaarheid zou voor de partij aanleiding kunnen zijn met uittreding uit de regering te dreigen.

Ondertussen kwam het gisteren in Khan-Yunis in de Gaza-strook weer tot een ernstig incident tussen Israelische troepen en stenen gooiende Palestijnse jongeren. Twee Palestijnen werden hierbij gedood en volgens Palestijnse bronnen werden 75 anderen gewond. Israel geeft de dood van de twee Palestijnen toe maar houdt het aantal gewonden op 60. Het incident begon nadat er volgens de legerwoordvoerder een uitzonderlijke grote lading explosieven naar een militair voertuig was gegooid. De soldaten rapporteerden eerst dat ze de indruk hadden dat er een raket op hen werd afgeschoten. Aan Israelische zijde vielen geen slachtoffers. Onmiddellijk na dit incident trokken Israelische troepen Khan-Yunis binnen om de daders van de aanslag te arresteren, waarna zich het tot de confrontatie tussen troepen en Palestijnse jongeren kwam.

Op de Hoogvlakte van Golan had gisteren in het dorp Bukata een grote anti-Israelische demonstratie plaats waaraan duizenden Druzen uit dit gebied deelnamen. Een gemaskerde Druus rende onder luid gejuich van de menigte op het grote plein in het dorp met een Syrische vlag rond. Deze demonstratie kwam nadat eerder deze week een joodse inwoner in het gebied een Druus had neergeschoten die hij voor een Palestijnse terrorist aanzag. De Israeliër is op last van de rechter voor een psychiatrisch onderzoek in een ziekenhuis opgenomen.