N.J. Ginjaar-Maas adviseur van haar opvolger Wallage

Het Tweede-Kamerlid N.J. Ginjaar-Maas (VVD) wordt voorzitter van de stuurgroep die het ministerie van onderwijs moet adviseren over de herinrichting van de bovenbouw van HAVO en VWO.

Ze wordt daardoor de adviseur van haar opvolger, staatsecretaris Wallage (PvdA). Ginjaar (61) was van 1982 tot 1989 zelf staatssecretaris van onderwijs in de eerste twee kabinetten-Lubbers. Ze zal in verband met haar nieuwe functie na de zomer van 1993 de Tweede Kamer verlaten.

“Ik vind het niet gek om Wallage te gaan adviseren”, zegt Ginjaar over haar overstap. “Het gaat om het belang van het HAVO en VWO, en dat gaat mij zeer aan het hart. Verder wordt het een breed samengestelde commissie waarin alle stromingen zullen zijn vertegenwoordigd. Het is ook niet zo dat ik ben uitgekeken op de politiek, maar na twintig jaar in de Kamer wil je wel eens wat anders.”

Ginjaar was voorafgaand aan haar staatssecretariaat Kamerlid van 1973 tot 1982. Ze keerde in 1989 in het parlement terug, toen de VVD oppositiepartij werd. De stuurgroep-Ginjaar krijgt als opdracht de plannen van staatssecretaris Wallage met betrekking tot vernieuwing van de bovenbouw van HAVO en VWO uit te werken. Met de beperking van de keuzemogelijkheden in de bovenbouw door het invoeren van een aantal "profielen' moet een betere aansluiting met HBO en universiteit worden bewerkstelligd.

Ginjaar is het negende VVD-Kamerlid dat tussentijds vertrekt uit de fractie van 22 die na de verkiezingen van september 1989 aantrad. Eerder vertrokken achtereenvolgens de Kamerleden G.B. Nijhuis, E. Nijpels, F.H.G. De Grave, L. Hermans, H.E. Koning, J.J.C. Voorhoeve, F. Korthals Altes en H.T.M. Lauxtermann.