Nieuwe bomaanslag in India: zestig doden

CALCUTTA, 17 MAART. Bij een bomexplosie in het centrum van Calcutta, de grootste stad van India, zijn vanmorgen ten minste zestig mensen om het leven gekomen en 125 gewond geraakt. Het persbureau PTI meldde dat twee gebouwen in het drukke Bowbazaar-handelsdistrict na de explosie zijn ingestort en dat vervolgens brand uitbrak, die met moeite onder controle kon worden gebracht.

Met behulp van bulldozers wordt nog naar slachtoffers gezocht. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Er zijn nog geen aanwijzingen gevonden dat de explosie verband houdt met de serie aanslagen in Bombay van vrijdag, waarbij zeker driehonderd doden vielen. In verband daarmee zijn gisteravond opnieuw twee verdachten aangehouden. Hun identiteit wordt geheim gehouden.

Volgens de politie van Calcutta verwoestte de bom twee in slechte staat verkerende gebouwen, waarin een aantal meubelzaken gevestigd was. Op het moment van de explosie sliepen twaalf arbeiders in de gebouwen. Buiten werden bedelaars en andere daklozen onder het vallende puin bedolven. Gebouwen in de omgeving raakten zwaar beschadigd.

De nieuwe bomontploffing heeft de spanning in India verder doen toenemen.In het land werden tegenstrijdige verklaringen gegeven over een eventueel verband met de serie explosies in Bombay. Volgens de politie zijn “moslim-extremisten met een buitenlandse opdrachtgever” voor die aanslagen verantwoordelijk. De aanslag komt een dag nadat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken haar inwoners had gewaarschuwd niet naar de hoofdstad Delhi te reizen “in verband met nieuwe informatie over een verhoogde kans op terroristische aanslagen.”

Woordvoerders van de politie van Calcutta zeiden dat het nog niet zeker is of een of meerdere bommen de twee gebouwen hebben verwoest. Een van de twee gebouwen zou eigendom zijn van een bekende moslim-crimineel. In het gebouw zou illegaal gegokt worden. (Reuter, AP, AFP)