Metaaloverleg faalt, staking breidt zich uit

AMERSFOORT, 17 MAART. De stakingen in de metaalindustrie breiden zich de komende dagen uit. De vakbonden hebben daartoe besloten, nadat overleg met de werkgevers gisteren geen oplossing bracht voor het voornaamste twistpunt: compensatie van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO).

Bonden en werkgevers konden het gisteren tijdens informeel overleg in Amersfoort niet eens worden over een gezamenlijke "dringende aanbeveling' aan de directies van metaalbedrijven over reparatie van het zogenoemde WAO-gat. De bonden willen dat in de aanbeveling komt te staan dat ze mogen meebeslissen over de WAO-reparatie in de bedrijven. De werkgevers, verenigd in de FME, willen niet verder gaan dan de aanbeveling aan de bedrijfsdirecties om de bonden te betrekken bij overleg over eventuele WAO-reparatie.

De stakingen gingen vanmorgen de derde dag in. Bij drie bedrijven werd gestaakt. De 48-uursstaking bij VSH in Hilversum ging de tweede dag in. Bij Stork in Amsterdam en Meico in Ridderkerk legden werknemers voor 24 uur het werk neer. Morgen en overmogen willen de bonden het aantal stakingen uitbreiden tot circa 15 bedrijven.

Voorzitter J. Stekelenburg van de vakcentrale FNV zei op een bijeenkomst met stakers bij Stork in Amsterdam, dat premier Lubbers de metaalwerkgevers tot de orde moet roepen. Lubbers zou de FME duidelijk moeten maken dat de afgezwakte eis van de bonden inzake de WAO-reparatie redelijk is. De premier haalde zich enkele weken geleden de woede van de bonden op de hals, toen hij werkgevers opriep de rug recht te houden en geen collectieve afspraken te maken over de WAO-reparatie. Desnoods mochten de werkgevers hiervoor een arbeidsconflict riskeren, aldus Lubbers.