Meer banen weg bij Leyland DAF

ROTTERDAM, 17 MAART. Bij Leyland DAF, de Britse dochteronderneming van het inmiddels ontbonden vrachtwagenbedrijf DAF, wordt verwacht dat de komende maanden nog eens enkele honderden banen zullen verdwijnen. Bij DAF Leyland zijn de vorige maand al 1715 werknemers ontslagen. In totaal telde Leyland DAF 5500 werknemers voordat de problemen zich bij het moederbedrijf aandienden en ook Leyland DAF in de val werd meegesleurd en surséance van betaling moest aanvragen.

Volgens een woordvoerder in Eindhoven worden de toekomstige ontwikkelingen bij Leyland DAF gehinderd door de onduidelijke verhouding tussen de nieuwe onderneming DAF Trucks en Leyland DAF. Zo lijkt het succes van een gedeeltelijke overneming van Leyland DAF of een gedeeltelijke verzelfstandiging sterk afhankelijk te zijn van de vraag of die onderdelen gebruik kunnen blijven maken van het continentale netwerk van dealers van DAF. Via dat netwerk zou de DAF 45, die in Groot-Brittannië wordt geproduceerd, moeten worden verkocht.

Tussen directeur C. Baan van DAF Trucks Eindhoven en zijn Engelse collega's wordt momenteel gepraat over een leverancierscontract voor de DAF 45. Van de prijs hangt af of DAF Trucks bereid is de vrachtwagens door te verkopen. Wanneer beide partijen niet tot overeenstemming komen dan staat het DAF Leyland vrij met een andere partner in zee te gaan. Wel kan dan de toevoeging van het woord DAF op de vrachtwagens een probleem voor Eindhoven vormen. Ook daar wordt nog over gepraat.

De bewindvoerders van Leyland DAF zullen naar verwachting de komende tijd de voorraden gaan verkleinen en de produktie gaan aanpassen aan de verminderde vraag op de markt. De Engelse bewindvoerder McKillop heeft onlangs in de Verenigde Staten gesprekken gevoerd met de vrachtwagenfabrikant Paccar om te zien of daar belangstelling voor delen van Leyland DAF bestaat.