Kouchner heeft geen vriendjespolitiek nodig

PARIJS, 17 MAART. De populaire Franse minister van volksgezondheid Bernard Kouchner heeft zich gisteren teruggetrokken als kandidaat voor een nieuw assistant-hoogleraarschap in het Parijse Cochin-ziekenhuis, na beschuldigingen dat hij de betrekking alleen maar door "vriendjespolitiek van Mitterand' zou krijgen. Kouchner heeft vervolgens gedreigd te vertrekken naar de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten.

Die critici noemden de kandidatuur van Kouchner een typisch voorbeeld van de "stoelendans' die op dit moment door president Mitterrand wordt gedirigeerd. De president zou vlak voor de verkiezingen van aanstaande zondag nog snel bevriende socialisten op belangrijke posten benoemen. De socialisten staan in de peilingen op zwaar verlies.

“De baan is speciaal voor Kouchner gecreëerd. Het vak waarin hij gaat lesgeven, humanitaire medicijnen, bestond voorheen helemaal niet. Er is geen andere procedure aan voorafgegaan dan de beslissing van de vorst”, zei het conservatieve parlementslid professor Bernard Debré, een topchirurg van het Cochin-ziekenhuis, die overigens Mitterand afgelopen herfst voor zijn prostaat-kanker behandelde.

Kouchner was arts en oprichter van de organisatie Artsen zonder grenzen voordat hij minister van volksgezondheid werd. Hij zei gisteren van de nieuwe post af te zien omdat hij geen onderdeel van een politiek steekspel wil zijn. “Ik geloof dat ik 25 jaar heb bijgedragen aan de uitvinding van de humanitaire medicijnen, maar als jullie me niet willen ga ik wel naar Harvard.”

Vorige week barstte in Frankrijk de kritiek Mitterands benoemingen lostoen minister van defensie Pierre Joxe president van de rekenkamer werd. Het tumult verhinderde niet dat de voormalige vakbondsleider Jean Kaspar deze week werd benoemd als "adviseur voor sociale- en arbeidszaken' op de Franse ambassade in Washington. (Reuter, AFP)