Jeltsin kondigt wijzigingen in kabinet aan

MOSKOU, 17 MAART. In een eerste reactie op het vorige week voor hem zo negatief afgelopen Congres van Volksafgevaardigden heeft president Boris Jeltsin gisteren een aantal wijzigingen in zijn kabinet aangekondigd. Volgens de Russische president zullen er drie tot vier ministers worden verwijderd.

Tegelijkertijd heeft hij de president van de centrale bank en de voorzitters van een aantal cruciale staatscomités, die formeel nog altijd onder controle van het parlement staan, een plaats in de regeringsploeg gegeven.

Jeltsin wilde gisteren tijdens een gezamelijke persconferentie met de Franse president François Mitterrand niet onthullen om welke bewindslieden het gaat. Maar vermoedelijk heeft hij vice-premier Anatoli Tsjoebais (verantwoordelijk voor privatisering), minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev en minister Aleksandr Netsjajev van economische zaken op het oog. Dit trio staat al maanden aan hevige kritiek bloot, niet alleen van de volksvertegenwoordiging maar ook van Jeltsin zelf. Tsjoebais, Kozyrev en Netsjajev zijn representanten van de "Westerse' vleugel in het kabinet. Alle drie zijn ze hun carrière begonnen in het kabinet van Jegor Gaidar, de "shock-therapeut' die eind vorig jaar onder druk van het Volkscongres werd vervangen door de apparatsjik Viktor Tsjernomyrdin.

Tijdens de persconferentie, naar aanleiding van het staatsbezoek van Mitterrand, keerde Jeltsin zich overigens fel tegen de besluiten die het Volkscongres vorige week heeft genomen. Volgens vice-voorzitter Nikolaj Rjabov van het parlement moeten de resultaten van de speciale zitting van het Volkscongres niet worden opgevat als een poging de macht van de president te ontmantelen. Parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov liet zich gisteren in vergelijkbare woorden uit. Maar Jeltsin legde er niettemin de nadruk op dat het de afgevaardigden om “herstel van de communistische nomenklatoera” te doen is.

Een dezer dagen zal Jeltsin zich daarom via de televisie rechtstreeks tot het volk wenden. Om de spanning op te voeren, is het presidentiële kamp de afgelopen dagen al in beweging gekomen. Volgens de presidentiële woordvoerder Vjatsjeslav Kostikov zijn er al duizenden brieven en telegrammen van verontruste burgers in het Kremlin binnengekomen. Een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder de mijnwerkersbonden in de Koezbas en Vorkoeta, heeft in een verklaring Jeltsin gevraagd het land nu via “presidentieel bestuur” te gaan regeren. Dat kan alleen als Jeltsin de huidige grondwet buitenspel zet.

    • Hubert Smeets