INDIASE KIP MET HAAST

In Parijs kocht ik een klein boekje met de titel "La cuisine de la femme pressée', dat werd samengesteld door Agnès Beaudemont-Dubus en 100 lekkere en supersnelle recepten bevat.

Op het omslag een foto van een jonge vrouw (met bril). Op de ene arm draagt zij een kind van een jaar of twee. Op de andere arm een grote papieren boodschappentas gevuld met inkopen. In het boekje, dat mij handig leek, staan adressen van bekende Franse winkels als Mono-prix, Prisunic en Inno die tegen enige vergoeding boodschappen bij je thuisbrengen. Er is ook een lijst met adressen opgenomen van allerlei winkels die voornamelijk in Parijs te vinden zijn, waar je exotische produkten kunt kopen.

"Shopping Indien' doe je bijvoorbeeld bij Monsieur S. Shaik Sultan Madira Int., 7 Rue Henri Monnier, waar je mangolime, tandooripasta, basmatirijst en - vanwege de ambiance bij het diner - muziekcassettes met Indiase muziek, zoals "Hindi Movies Hits of Meeta', kunt kopen.

Omdat onlangs een smeekschrift binnenkwam van een werkende moeder met vier kinderen (of er ook nog een man is weet ik niet), die verzocht om makkelijke en snelle recepten voor gerechten die ook door kinderen zonder morren gegeten worden, sloeg ik het boekje open om inspiratie op te doen.

Ik vrees echter dat Franse kindertjes van jongsafaan anders, wufter én duurder eten. In het boekje kwam ik bijvoorbeeld tegen: kalfshersens met dragon, hazerug met bosbessen, konijn met paprika, gepocheerde eieren met truffel, roquefortmousse en pot-au-feu van eend. Zijn deze gerechten ook bij Nederlandse kinderen in de gratie? Ik twijfel.

Daarom vandaag een snel recept voor drukke dames, dat er bij dappere kinderen dunkt mij wel mee door kan. Vooral als ze zelf mogen meehelpen bij het insmeren en klaarmaken.

Tandoori-kippebouten

4 kippebouten

4 eetlepels tandoorikruiden

olie

zout, peper

Roer 4 eetlepels water door de tandoorikruiden. Smeer de kippebouten, waarin hier en daar met een satehpen gaatjes zijn geprikt, met dit mengsel in en zet ze een nacht en dag in de koelkast. Haal de kippebouten vlak voor etenstijd uit de marinade en leg ze in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Laat de kippebouten in circa 40 minuten in een oven van 180 graden celsius gaar worden. Bewaar de tandoorimarinade, die als de kip gaar is, over het vlees wordt gegoten. Eet bij dit gerecht basmatirijst en snelle rode linzen. Rode "split'linzen zijn in ongeveer 15 minuten gaat. Linzen van een andere kleur moeten minstens 30-45 minuten koken.