Geen gouverneur Limburg; Regering stelt Braks voor als directeur FAO

DEN HAAG/ROME, 17 MAART. De Nederlandse regering heeft vanmorgen KRO-voorzitter en oud-minister van landbouw ir. G.J.M. Braks formeel kandidaat gesteld voor de functie van directeur-generaal van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO in Rome.

Braks ziet met die kandidatuur af van een mogelijk gouverneurschap van Limburg. Braks, die in september 1990 aftrad na een achtjarig ministerschap als gevolg van problemen met de aanpak van visserijfraude, maakt een goede kans de functie in Rome ook inderdaad te krijgen, hoewel er meer, eveneens zware kandidaten uit andere landen zijn. In november wordt de keuze bepaald; de benoeming gaat 1 januari 1994 in.

Braks was eind vorig jaar ook kandidaat voor de Nederlandse post in de Europese Commissie, maar zag daarvan af toen hij de landbouwportefeuille niet kon krijgen. Voor het CDA was hij de zwaarste kandidaat voor het gouverneurschap van Limburg. Dit weekeinde liet Braks premier Lubbers weten toch te kiezen voor de FAO, die hij ziet als de belangrijkste landbouworganisatie ter wereld.

Braks sprak vanmorgen van “een heel moeilijke afweging, een luxe-probleem op mijn leeftijd”. Braks is 59 jaar oud. “De KRO boeit me echt wel, maar mijn hart ligt uiteindelijk toch bij landbouw.”Braks is op dit moment een van de acht kandidaten om de Libanees Edouard Saouma op te volgen als directeur-generaal van de FAO die twee zesjarige termijnen als hoofd van de FAO achter de rug heeft.

Van Duitse zijde is Chris Bonte Friedheim voorgesteld, voormalig assistent directeur-generaal van landbouw bij de FAO en nu directeur van het ISNAR in Den Haag, een instituut dat landbouwonderzoeken van Derde-wereldlanden coördineert.

Bonte Friedheim voert al driekwart jaar een voorzichtige campagne, ook al is zijn kandidatuur nog niet officieel. Wel officieel aangemeld als kandidaten zijn Saludin Ahmed uit Bangladesh, de Indiër Amharaj Muthoo, de Senegalees Diouf, de Australiër Miller, de Chileen Moreno, de Griek Konstantin Politis en de Ier Teddy Cunningham. Het wordt als een voordeel voor Braks gezien dat hij goede politieke contacten heeft. In zijn nadeel werkt weer dat de Nederlander Boerema directeur-generaal van de FAO is geweest voor Saouma.