FAO: kinderen in Joegoslavië ondervoed

BELGRADO, 17 MAART. Vijftien procent van de kinderen in Joegoslavië (Servië en Montenegro) is ondervoed, onder andere als gevolg van de internationale sancties. Dat heeft een voedseldeskundige van de wereldvoedselorganisatie FAO gisteren gezegd.

Volgens Miladin Mirilov hebben de internationale sancties tegen Joegoslavië en de droogte van vorig jaar tot een dramatische daling van de levensstandaard in Joegoslavië geleid. In sommige steden zijn voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaarkeukens ingericht. De oogst is vorig jaar mislukt en de schaarste aan brandstof maakt het zaaien dit voorjaar zeer problematisch.

Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug is de produktie van fruit en groenten met de helft teruggelopen en lijdt éénderde van alle burgers aan kwalen die te maken hebben met het tekort aan vitaminen. De nieuwe Joegoslavische premier, Radoje Kontic, zei gisteren dat als gevolg van het gebrek aan brandstof kinderen sterven en bejaarden gevaar lopen. In een brief aan de voorzitter van de commissie die bij de VN toezicht houdt op de naleving van de sancties pleitte Kontic voor permissie om gas in te voeren; de toestand, aldus Kontic in de brief, is “extreem kritisch”. (Reuter)