EZ en Dasa paraferen koop Fokker

ROTTERDAM, 17 MAART. Het ministerie van Economische Zaken en het Duitse vliegtuigconcern Dasa hebben gisteren het akkoord geparafeerd voor de overneming van Fokker door DASA.

Volgens Fokker betekent de parafering dat de contracttekst nu vastligt. De overeenkomst kan nu voor goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Behalve de Europese Commissie, moet de raad van commissarissen van DASA nog met de overname instemmen. Verder zal het Duitse moederconcern van DASA, Daimler Benz, zich nog buigen over het akkoord. Op 19 april moeten de aandeelhouders van Fokker de overname goedkeuren.

DASA liet gisteren weten dat Fokker misschien in 1997 niet een F130, maar een heel nieuw vliegtuig moet produceren als de markt dat wenst. Fokker reageerde vanochtend verbaasd op de uitlatingen. “Wij studeren op dit moment op de produktie van de F130. Het probleem is dat de marktomstandigheden zo moeilijk zijn dat luchtvaartondernemingen nauwelijks kunnen inschatten welke vliegtuigen zij over vijf à zes jaar nodig hebben. Dat is een lange termijn voor de vliegtuigindustrie om te overzien. Momenteel concentreren wij ons op de F70. Wij geloven echter nog steeds in een familieconcept met behalve de F130 ook de F70 en F100. Voor de klant biedt dat veel flexibiliteit.”