Ernstige onlusten in Egyptische stad Assiut

KAIRO, 17 MAART. In de Egyptische stad Assiut, 330 kilometer ten zuiden van Kairo, is het vannacht tot zware gevechten gekomen tussen gewapende fundamentalisten en de politie. Ook vanmorgen ging de strijd nog door. Twee agenten werden gedood en negen gewond, zeker tien militante moslims verloren het leven.

Kort na middernacht begon de politie met invallen in huizen in verschillende wijken van Assiut, dat te boek staat als een bolwerk van het Egyptische fundamentalisme. Inwoners van Assiut maakten melding van zware explosies en langdurige gevechten met automatische geweren. Sommige fundamentalisten verschansten zich in appartementen, de strijd om een daarvan duurde vanmorgen nog voort.

Mede als gevolg van harde acties van de politie is de afgelopen week de bloedigste geweest sinds de confrontaties tussen autoriteiten en fundamentalisten vorig jaar begonnen. Vorige week deed de politie een inval in een moskee in de zuidelijke stad Aswan en in enkele arme wijken in de hoofdstad Kairo. Daarbij kwamen ten minste 23 mensen om het leven. Maandag volgde een grote maar vruchteloze zoekactie van 830 politie-mensen naar acht fundamentalistische leiders op een eiland in de Nijl bij Assiut.

Gisteren sloeg de fundamentalistische organisatie el-Gama'a el-Islamiya, die zich verantwoordelijk heeft gesteld voor de meeste recente aanslagen, met een bomexplosie op het Tahrir-plein in Kairo, naast het befaamde Egyptische Museum. Onder een lege bus ontplofte een bom, niemand raakte gewond. De organisatie waarschuwde later dat ze bij voorkeur doelen in de hoofdstad zou treffen. (Reuter, AFP))