Dreyer in Tuschinski

La passion de Jeanne d'Arc. Regie: Carl Theodor Dreyer (1927). Met: Renee Falconetti. In: Amsterdam, Tuschinski 1, 21 maart, 10.30u.

De reeks maandelijkse voorstellingen van zwijgende films op zondagochtend in Tuschinski wordt dit seizoen afgesloten met een vertoning van Carl Dreyers La passion de Jeanne d'Arc uit 1927.

De Deense regisseur, die tussen 1919 en 1964 niet veel, maar wel nog steeds hoog gewaardeerde, formeel strenge films maakte met een sterk religieuze inslag, draaide zijn eerste meesterwerk in Frankrijk. Vooral de nadruk op close-ups van hoofdrolspeelster Renee Falconetti, die de Maagd van Orléans tijdens de laatste dag van haar leven vertolkte, boezemde de critici groot ontzag in, maar het publiek bleef weg en Dreyer raakte verzeild in een juridische procedure tegen zijn producent.

Het is een daad van rechtvaardigheid tegenover de filmgeschiedenis dat Dreyers film toch nog eens in het Amsterdamse Tuschinski-theater te zien valt, die door de cinefielen van de jaren twintig vermaledijde tempel van de Mammon en het goedkope amusement. Zoals bij alle voorstellingen die in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum dit seizoen in Tuschinski plaats vonden, begeleidt Joost Langeveld de film op het vermaarde Wurlitzer-orgel.