Chemie-gigant Bayer ziet winst 16 pct dalen

LEVERKUSEN, 17 MAART. De winst voor belasting van het Duitse chemische concern Bayer is vorig jaar met 16 procent gedaald van 3,2 miljard mark tot 2,7 miljard mark. Na belastingen bleef hiervan 1,5 miljard mark over.

Dit heeft Bayer vanochtend tijdens een toelichting op de cijfers over 1992 bekendgemaakt. Al eerder heeft Bayer meegedeeld dat het dividend met twee mark wordt verlaagd tot elf mark per aandeel. De omzet van het gehele concern daalde met 2,8 procent van 42,4 miljard mark tot 41,2 miljard mark. De omzet in Duitsland liep met 3,6 procent terug en in het buitenland met 2,9 procent.

Het bedrijfsresultaat bij de moedermaatschappij Bayer AG daalde met met 27,6 procent tot 1,3 miljard mark. De winst na belastingen bedroeg hier 873 miljoen mark. De omzet bij de moeder daalde met 3,2 procent tot 17,5 miljard mark.

De winstdaling bij Bayer ligt in lijn met die bij andere chemische en farmaceutische bedrijven. Daarij is de winstval bij chemische concerns met geringe farmaceutische activiteiten hoger. Zo daalde de winst bij BASF, met weinig farmacie in het pakket, met ruim 40 procent tot 615 miljoen mark. Bij Hoechst, die meer farmaceutische activiteiten ontplooit, daalde de winst met bijna dertien procent tot 1,18 miljard mark. Bayer kent een aanzienlijk faramaceutisch produktassortiment. “We hebben onmiddellijk maatregelen genomene”, aldus bestuursvoorzitter Dr. Manfred Scheider vanochtend tijdens de presentatie van de cijfers (ANP).