Beurs had erger verwacht; Verlies van Hoogovens nu 600 miljoen

IJMUIDEN, 17 MAART. Hoogovens heeft over 1992 een recordverlies geboekt van 595 miljoen gulden. Dit heeft het concern vanochtend bekendgemaakt.

Voorzitter ir M.C. van Veen van de raad van bestuur van Hoogovens verklaarde de verliezen door de “ernstige situatie waarin de Europese staal- en aluminiumindustrie is komen te verkeren”. Wanneer een verbetering van de resultaten van de staalactiviteiten van Hoogovens dit jaar niet ten goede keert, sluit Hoogovens een verdere reductie van het personeelsbestand niet uit.

De beurs in Amsterdam reageerde vanochtend met een opmerkelijke koersstijging voor Hoogovens. Het aandeeel steeg met tien procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren tot 27,50 gulden rond het middaguur. Handelaren hadden rekening gehouden met een verlies van mogelijk zelfs 800 miljoen.

Hoogovens boekte over vorig jaar een omzet van 7,7 miljard gulden, tegen 8,1 miljard gulden over 1991. Vooral in de tweede helft van vorig jaar verslechterde het bedrijfsresultaat van het concern aanzienlijk, tot een verlies van 210 miljoen gulden. Voor het hele jaar kwam dit cijfer uit op 280 miljoen gulden negatief. Bovenop het verlies komt een omvangrijke voorziening van 563 miljoen gulden, die te wijten is aan afvloeiingsregelingen voor het personeel, een afwaardering van de voorraden en overige afboekingen. Belastingbaten verminderden het verlies tot een netto bedrag van 595 miljoen gulden.

De verslechtering van de resultaten van Hoogovens is vooral te wijten aan de aluminium-activiteiten. Daar sloeg een magere winst over 1991 om in een verlies van 162 miljoen gulden in het vorige jaar. De resultaten van de staaldivisie liepen terug van een verlies van 98 miljoen gulden in 1991 tot 234 miljoen gulden vorig jaar.

Van Veen weet de slechte resultaten van Hoogovens aan de overcapaciteit op de Europese staal- en aluminiummmarkt, de toegenomen importe uit Oost-Europa en de stagnerende internationale conjunctuur. Daardoor blijven de prijzen van staal- en alumiumprodukten laag. De Hoogovens-topman zei goede hoop te hebben op een beperking van de staalimport uit Oost-Europa door de Europese Commissie, en drong aan op capaciteitsreductie in de staalsector van de EG, met name in Spanje en Italië. Ook de prijsverhoging voor staalprodukten, die per 1 april door Hoogovens zal worden doorgevoerd, maakt de kans op een verbetering van de resultaten voor het lopende jaar groter.

Concrete voorspellingen over de resultaten voor geheel 1993 wilde Van Veen niet doen. Het eerste halfjaar van 1993 zal evenwel een verlies te zien geven dat vergelijkbaar is met de 210 miljoen gulden van het laatste halfjaar van 1992, maar dan met “een oplopende trend”.