Algerijnse regering is doelwit van aanslagen

ALGIERS, 17 MAART. De Algerijnse regering is gisteren opgeschrikt door aanslagen op een minister en een voormalige bewindsman. Premier Belaid Abdesselam kondigde onmiddellijk daarop nieuwe maatregelen aan tegen het terrorisme.

Oud-minister van onderwijs Djalali Liabes werd bij het verlaten van zijn huis in de hoofdstad Algiers door gewapende mannen doodgeschoten. Liabes, die namens de regering aan het hoofd stond van een groep die de sociaal-economische toekomst van het land moest bestuderen, was het hoogst geplaatste slachtoffer van de recente golf van geweld in Algerije sinds de moord op het staatshoofd Mohammed Diouf vorige zomer.

Niet bekend

In dezelfde wijk werd zondag al een hoge ambtenaar, Hafid Senhadri, zwaar gewond, toen ook hij voor zijn huis werd neergeschoten. Hij bevindt zich nog in coma.

Enkele uren later werd er gisteren een andere aanslag uitgevoerd op minister van arbeid en sociale zaken Tahar Hamdi. Hij raakte hierbij licht gewond. Aanvankelijk was de indruk ontstaan dat Hamdi om het leven was gekomen. Ook circuleerde er gisteren in de zeer nerveuze Algerijnse hoofdstad enige tijd het bericht dat de minister van sportzaken, Abdelkader Khamri, was vermoord. De Algerijnse autoriteiten ontkenden dit bericht echter nadrukkelijk.

Premier Abdesselam zei na een bezoek aan de familie van de vermoorde Liabes dat zijn regering zich beraadde over nieuwe maatregelen tegen het terrorisme. Hij noemde de nieuwe aanslagen “een escalatie” van het terrorisme. “Het terrorisme heeft nu besloten om de hogere kaders van het land aan te vallen om terreur te zaaien bij het volk en de staat te destabiliseren en zijn instellingen”, aldus de premier. “De misdadigers zullen niet overwinnen en zullen er niet langskomen, de weg is versperd.”

Vorige maand ontsnapte ook de minister van defensie, Khaled Nezzar, ternauwernood aan een aanslag, toen een auto tot ontploffing werd gebracht op het moment dat hij voorbijkwam. (Reuter, AFP)