Aideed verlaat vredesoverleg in Addis Abbeba

ADDIS ABEBA, 17 MAART. De Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed heeft zijn deelname aan het vredesoverleg in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba opgeschort uit protest tegen het gedwongen vertrek van zijn bondgenoten factieleden uit de zuidelijke Somalische havenstad Kismayu.

Volgelingen van Aideeds rivaal Mohamed Said, alias generaal Morgan, zouden vannacht in Kismayu de aanval hebben ingezet tegen leden van de factie van Omar Jess, Aideeds bondgenoot. De stad zou inmiddels geheel in handen zijn van Morgan. Bij de gevechten van vannacht zouden ten minste vijftig gewonden zijn gevallen. De VN-vredesmacht in Kismayu, bestaande uit Belgische en Amerikaanse troepen, heeft gezegd militaire actie tegen Morgan voor te bereiden. Aideed heeft gezegd terug te willen keren naar het overleg, “zodra de situatie in Kismayu weer normaal is”.