Ahold zoekt groei in het buitenland

Analisten verwachten dat Koninklijke Ahold morgen een netto winst van rond de 300 miljoen gulden over 1992 zal bekendmaken. Dat komt neer op een winst per aandeel van zo'n 5,90 gulden en een stijging ten opzichte van 1991 van ruim zes procent.

Ahold, onder meer moederconcern van supermarktketen Albert Heijn, heeft in 1991 laten weten de omzet en de winst in circa vijf jaar te willen verdubbelen. H. Hakker, analist bij Barclays de Zoete Wedd, verwacht dat Ahold hier wel in zal slagen. “Voor twee derde door autonome groei en voor een derde door acquisities”, aldus Hakker.

Ahold heeft vorig jaar de activiteiten in met name Portugal uitgebreid door de oprichting van een joint-venture met Jeronimo Martins, eigenaar van het winkelketen Pingo Doce. Ahold heeft een belang van 49 procent in deze joint-venture. Onlangs meldde Ahold dat deze joint-venture op het punt staat nog een aantal ketens in Portugal zal overnemen. Volgens Hakker moet Ahold nog bewijzen dat deze manier van uitbreiden in Zuid-Europa succesvol is. Het levensmiddelenconcern heeft inmiddels ook in een supermarktketen in Tsjechoslowakije overgenomen.

Ahold is niet alleen actief in Europa. Bijna vijftig procent van de omzet wordt tegenwoordig in de Verenigde Staten gemaakt. Het bedrijf bezit daar enkele grote supermarktketens (Bi-Lo, Giant Food Stores, First National Supermarkets en Tops). Analisten nemen aan dat Ahold hierdoor goed bestand is tegen de laagconjunctuur in Europa. Bovendien verwachten ze dat Ahold snel kan profiteren van het herstel van de economische groei in de VS.

Dit jaar verwacht Hakker niet dat de winst per aandeel met meer dan zeven procent zal stijgen. Hij wijt dat aan het feit dat 1992 om boekhoudkundige redenen 53 weken telde en daardoor een zeker twee procent hogere winst liet zien. “Dit jaar telt weer gewoon 52 weken”, aldus Hakker. Bovendien blijft de situatie in Nederland door een combinatie van kostenstijgingen en druk op de prijzen moeilijk, volgens de analist. Hij denkt dat het Ahold het jaar daarop zal lukken weer een verdere stijging van de winst te tonen. Het aandeel Ahold noteerde vanmorgen onveranderd 97,40 gulden. De koers is sinds het begin van het jaar met circa 9 procent gestegen. “In lijn met de markt”, aldus Hakker.