Zuid-Korea wil leger VS vragen langer te blijven

SEOEL, 16 MAART. De regering van Zuid-Korea overweegt de Verenigde Staten te vragen een deel van hun troepen die momenteel militaire manoeuvres uitvoeren in Zuid-Korea, daar voorlopig te houden met het oog op de oplopende spanning in de verhouding met Noord-Korea.

Volgens onbevestigde berichten zouden de Amerikanen de vraag voorgelegd krijgen om de troepen die normaliter op het Japanse eiland Okinawa zijn gelegerd voorlopig niet terug te laten gaan. Ook het vliegdekschip Independence en bommenwerpers zouden voorlopig moeten blijven om de permanente aanwezigheid van de 36.000 Amerikanen kracht bij te zetten.

President Kim Young Sam van Zuid-Korea heeft gisteren opdracht gegeven een einde te maken aan alle aanzetten tot investeringen in de noodlijdende Noordkoreaanse economie. Deze maatregel wordt als eerste stap beschouwd in het aandraaien van de politieke duimschroeven, nu Noord-Korea heeft aangekondigd zich terug te trekken uit het Non-Proliferatieverdrag (NPV).

Het enige positieve dat zich gisteren voordeed in de betrekkingen tussen de twee Korea's was de afspraak tot repatriëring van een 77-jarige oorlogsveteraan naar het noorden na een ballingschap van veertig jaar. Vrijdag zal hij over de grens worden gezet bij Panmunjon. Volgens functionarissen die bij de besprekingen aanwezig waren was de atmosfeer tussen beide delegaties normaal. Er werd geen enkele toespeling gemaakt op de Noordkoreaanse beslissing zich uit het NPV terug te trekken en de staat van verhoogde militaire paraatheid die daarop aan beide zijden van de grens is afgekondigd. Buitenlanders wordt momenteel de toegang tot Noord-Korea ontzegd.

De regering in Pyongyang reageerde gisteren fel op onder meer Amerikaanse oproepen om de beslissing met betrekking tot het NPV ongedaan te maken. In een lange verklaring van het Noordkoreaanse persbureau zei zedat elke poging van de VS om het land onder druk te zetten zinloos is. “Als de Verenigde Staten ons onder druk zetten en onze waarschuwingen negeert, dan zullen we passende tegenmaatregelen nemen”, aldus de verklaring. “We menen wat we zeggen en we uiten niet maar lege woorden.” President Clinton verklaarde gisteren zich buitengewoon ongerust te maken over de koerswijziging in Noord-Korea.

Volgens het Noordkoreaanse persbureau zouden er in talrijke bedrijven in het hele land en langs de grens bijeenkomsten zijn geweest in verband met de staat van paraatheid die is afgekondigd.

De regering van Zuid-Korea zal haar onderdanen binnenkort toestaan korte-golfradio's te kopen, waarvan de verkoop tot dusver verboden was om te voorkomen dat de Zuidkoreanen zouden luisteren naar Noordkoreaanse propagandazenders. De maatregel maakt onderdeel uit van de opheffing van een serie bepalingen door de regering van de nieuwe president Kim Young-sam. (AP, Reuter)