Wethouder ziet geen reden om af te treden

ROTTERDAM, 16 MAART. De Rotterdamse wethouder van sociale zaken, J. Henderson, is niet van plan af te treden. Hij zei dit vanmorgen in een reactie op uitlatingen van burgemeester A. Peper in deze krant over het verzwijgen van de resultaten van een onderzoek van de gemeentelijke sociale dienst door Henderson.

Donderdag dient oppositiepartij D66 een motie van wantrouwen in tegen de PvdA-wethouder. De drie coalitiepartijn in de gemeenteraad, PvdA, CDA en VVD, willen voor het raadsdebat geen commentaar geven op de affaire. De VVD liet eerder doorschemeren tegen het aanblijven van Henderson te zijn.

Henderson verzuimde in 1989 de uitkomsten van een onderzoek naar bijstandsfraude in de wijk Beverwaard aan de raadscommissie voor te leggen. Uit dit gerichte onderzoek van de sociale dienst onder 96 cliënten bleek dat 69 van hen ten onrechte een uitkering kregen. Henderson vond dat het onderzoek methodisch niet sterk genoeg was om het te publiceren.

Gisteren haalde burgemeester Peper in een vraaggesprek met deze krant dit verweer onderuit, zonder dat hij daarbij de naam van wethouder Henderson noemde. Peper stelde dat hij de statistische kwaliteiten van het onderzoek graag ook zelf had beoordeeld. Henderson zei vanmorgen dat “als de burgemeester als theoreticus had willen oordelen over de statistische waarde van het onderzoek, dan had hij dat twee weken geleden al in de commissievergadering moeten doen. Dat is zijn werk.” Henderson voegde eraan toe dat ondanks de commotie over zijn positie geen van de raadsleden hem over de affaire heeft aangesproken. “We zullen het debat van donderdag moeten afwachten”, zei de wethouder.

Henderson kwam enkele maanden geleden al in aanvaring met de Rotterdamse gemeenteraad toen bleek dat hij onvoldoende informatie had gegeven over de fusie van twee ziekenhuizen, die gepaard ging met een miljoenenverlies voor de gemeente. D66 diende daarop een motie van afkeuring in, maar kreeg daarvoor geen steun van de overige raadsfracties. Henderson hoefde niet op te stappen, maar wel werd hem de portefeuille ziekenhuizen afgenomen.

Volgens fractievoorzitter F. Ravestein van D66 is het niet alleen het achterhouden van het bijstandsfrauderapport waardoor Hendersons positie in het college van B en W onhoudbaar is geworden. “Het is een optelsom van een aantal zaken, waarbij deze laatste affaire de doorslag geeft”, aldus Ravestein.