Westerse leiders zeggen Jeltsin hun steun toe

MOSKOU/ WASHINGTON, 16 MAART. Westerse leiders hebben gisteren de door het Volkscongres van een groot deel van zijn macht beroofde Russische president Jeltsin hun steun toegezegd.

De Franse president Mitterrand wordt de eerste Westerse leider die met Jeltsin praat sinds diens reeks zware nederlagen in het Volkscongres, vorige week. Hij komt vandaag in Moskou aan voor een kort bezoek. Jeltsin, die zich nog niet in het openbaar heeft laten zien sinds hij vorige week vrijdag boos uit het parlement wegliep, heeft laten weten op het gesprek met Mitterrand te wachten voordat hij zijn reactie op de zitting van het Volkscongres geeft. Daarmee geeft de Russische president volgens waarnemers te kennen dat de steunbetuigingen uit het Westen voor hem van groot belang zijn. Jeltsin is sinds zijn nederlagen van vorige week in eigen land politiek zeer geïsoleerd.

Mitterrand zal tijdens zijn korte bezoek aan Moskou de vroegere Sovjet-leider Gorbatsjov ontmoeten, maar heeft geen gesprekken op het programma staan met vertegenwoordigers van politieke partijen of parlementaire fracties. Daarmee krijgt het bezoek het karakter van een steunbetuiging aan Jeltsin.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd “te duimen voor de overwinning van de vrijheid en de vrije-markt-hervormingen in Rusland”. Na een gesprek met de Israelische premier Rabin zei Clinton “als een gek” te werken aan de voorbereidingen op zijn ontmoeting met Jeltsin in Vancouver, begin april. Clinton weigerde te speculeren over de vraag wat zijn reactie zou zijn als Jeltsin zou besluiten het parlement te ontbinden. Zijn minister van defensie, Les Aspin, waarschuwde dat de Russisch-Amerikaanse ontwapeningsakkoorden in gevaar zouden kunnen komen als de conservatieve tegenstanders van Jeltsin zouden zegevieren in de machtsstrijd in Moskou.

De Duitse bondskanselier Kohl betuigde gisteren eveneens zijn steun aan Jeltsin. Hij omschreef het Rusland van Jeltsin als “een vredelievende, betrouwbare en stabiele partner” en weet de problemen van de Russische president aan krachten “die het hervormingsproces willen stopzetten”. “De hervormingskoers van president Jeltsin en zijn regering zijn in het belang van Rusland en zijn bevolking en in het belang van alle landen”, aldus Kohl. Jeltsins beleid, zo voegde hij daaraan toe, heeft “het wereldwijde vertrouwen in de Russische politiek versterkt en een beslissende bijdrage geleverd aan de internationale veiligheid”. (Reuter, AP, AFP)