Voer voor arme gokkers

Het mooie weer op de beurs zal nog even aanhouden als Jeltsin en het Russische Congres er tenminste in slagen de zaken in de hand te houden. Wanneer de woordenstrijd in een heus conflict overgaat, zullen alle beurzen (tijdelijk) fors dalen. Tot nu toe voedt de beurswereld zich met lagere rente en hoge koersen die kunnen wijzen op een economisch herstel en wil niets weten van Russen en spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Hoewel Wall Street maandag na een vrolijke start tegen de middag wat inzakte en en later weer herstelde.

Militante thuisbeleggers, altijd de afstandsbediening onder handbereik om teletekst te sturen, kunnen sinds kort gratis de beurzen de klok rond volgen via onder meer pagina 750 van het Amerikaanse CNN. Het gaat om een tijdelijke proef (soms werkt het niet) van het bureau Reuters, dat kijkers om reacties vraagt.

Stel dat we binnenkort door een dal moeten, mede omdat er geen grote kopers meer zijn op dit peil. Wat moet je dan nu doen om daar van te profiteren? Misschien iets met index-opties, want de EOE-index reageert heel snel als alles daalt. Een correctie van vijf tot tien procent, of 16 tot 32 punten op een waarde van 317, is dan niet bijzonder groot. Dus puts kopen?

De maart put 315, die vrijdag afloopt, bewoog vorige week op en neer tussen 4,20 en 1,10 en sloot gisteren op 1,40 bij een index van 316,80. Het internationale koersverloop van dinsdag zal uitwijzen of de 315 of misschien de 310, circa 50 cent, binnen een paar dagen iets opleveren. Voer voor gokkers dus.

Maar positieve krachten laten zich niet zo makkelijk een dip aanpraten. In het vat zit nog, zeggen zij, een verlaging van de Duitse rente, die misschien donderdag al afkomt. Dan kan het vlak voor de expiratie van de maart-opties een vrolijke boel worden op de Optiebeurs. De EOE kan met gemak over de 320 schieten. Daarvoor moet je calls hebben!

De call maart 315 noteerde vorige week tussen 1,50 en 6,50 en sloot gisteren op 3,70 gulden, een tijdswaarde van 1,90 voor maar vier dagen. Dit duidt niet op een negatieve stemming. Ook uit call-koersen van andere uitoefenprijzen en afloopmaanden blijkt dat de markt omhoog wil. Voor arme gokkers en beleggers veel te duur natuurlijk. De Optiebeurs had al veel eerder deze of de top-5 graadmeter van de vijf internationals moeten verkleinen tot het formaat van een staatslot!

Gelukkig bestaat er een modale barometer voor de kleine-m/v:

het aandeel ING, dat ongeveer beweegt als de EOE. Vorige week bij voorbeeld tussen 63,70 en 65,70. Maandag sloot ING op 63,70. April-opties (geen maart-opties) rond die koers noteerden als volgt. De call 65 1,00 bij een omzet van 233 stuks, de put 65 1,90 maar 10 opties en in de put 60 gingen er 4 om tegen een slot van 20 cent. Beleggers zijn tevreden over dit aandeel, er gaan meer calls dan puts in om.

Gaat de beurs over de hele linie 5 procent naar beneden, dan doet ING ongeveer 60,50. In dat geval stijgt de put april 65 van 1,90 naar circa 5 gulden en de 60 van 20 cent naar meer dan een gulden. Wanneer alles 5 procent omhoog gaat, doet het aandeel bijna 67 gulden. De call 65 loopt op van 1 naar 3 gulden.

Wie gelooft in de geschetste twee mogelijkheden, omlaag door spanningen/gebrek aan kopers en omhoog door lagere rente, kan daarop speculeren met de koop van een april-combinatie: put 60 en call 65 voor 1,20 samen, zonder kosten. Een vergelijkbare EOE-strangle april kost bijna een tientje of duizend gulden per contract. Dat doe je niet zo snel.

Philips kan ook als alternatief dienen. Slot gisteren 23,80. Wie nog iets wil doen in maart kan de put 22,50 voor 10 cent kopen. Maar waarom, als dezelfde april 50 cent kost. De maart call 25 kost 30 cent en de april 60 cent. Een 22,50/25,00 combinatie in aprillen, afloop 16 april, kost iets meer dan een gulden. Daar staat tegenover dat het aandeel flink moet bewegen om winst te behalen.

Ga je uit van een correctie van min 10 procent of 32 punten van de index, dan zijn er andere mogelijkheden. Het ligt dan voor de hand dat de cyclisch waarden, plotseling in trek bij gebrek aan goedkope alternatieven, een tik zullen krijgen. Puts op die aandelen zijn wellicht kansrijk.

Je kan ook kiezen voor een bredere aanpak en puts op de EOE, ondergrens 285 punten, kopen. Neem de april 300 voor een 1,00, de mei 290 voor 1,20 of de 295 voor 1,50. Niet zo lang geleden stonden die in volle bloei. Het sentiment kan zo weer omslaan. Er zijn nu put-opties te koop om daar tijdig op in te spelen.

    • Adriaan Hiele