Verdachten HCS schakelen hoogleraar in

ROTTERDAM, 16 MAART. De Amsterdamse rechtbank heeft toegestemd dat prof. M. Groenhuijsen, afkomstig van de Tilburgse Katholieke Universiteit Brabant (KUB), als externe deskundige onderzoek gaat verrichten naar mogelijk strafbare handel met voorkennis op de Amsterdamse effectenbeurs in het aandeel van het automatiseringsfonds HCS.

Dit heeft de Amsterdamse persofficier dinsdag bevestigd. De verdachten van de handel met voorkennis hebben via hun raadslieden aangedrongen op het inschakelen van Groenhuijsen. De officier van justitie moet nu wachten op zijn onderzoek voordat het gerechtelijk vooronderzoek afgerond kan worden.

Groenhuijsen moet bekijken welke juridische consequenties de aandelenhandel eind juli 1991 in HCS zal hebben. Volgens gegevens de beurs zijn toen in opdracht van Begemann-president J.A.J. van den Nieuwenhuyzen, mede namens de twee andere grootaandeelhouders HCS, paardenfokker L.N. Melchior en Unigro-topman E. Albada Jelgersma, aandelen HCS verkocht om de uitgiftekoers van een geplande emissie te drukken. De handel werd uitgevoerd door het Amsterdamse effectenkantoor Suez Kooijman. De koers van HCS viel door massale verkoop door de drie grootaandeelhouders van 4 gulden naar 2,50 gulden.

De toenmalige commissaris voor de notering, P.H.J. van Outersterp, haalde de handel in aandelen HCS door wegens vermoeden van “ongelijke” informatie. De emissie werd uiteindelijk doorgezet tegen 2,50 gulden.

Suez Kooijman en de verantwoordelijke bestuurder zijn door het beursbestuur vanwege het aannemen uit uitvoeren van de verkoop op de vingers getikt en beboet.

Groenhuijsen is op verzoek van de raadslieden van de drie grootaandeelhouders benoemd, zo laat de persofficier weten. Groenhuijsen wil zolang het onderzoek gaande is, niets zeggen. Hij heeft een “geheimhoudingsplicht”.

Juridisch zijn er tegen de partijen geen consequenties getrokken. Het gerechtelijk vooronderzoek loopt al ruim een jaar. Misbruik van voorwetenschap heeft in Nederland nog nooit tot een veroordeling geleid.