Verdachten aanslagen in Bombay ontsnapt

BOMBAY, 16 MAART. Twee bekende criminelen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de reeks bomaanslagen in Bombay van vorige week vrijdag, zijn gisteren na een vuurgevecht met de politie in de voorstad Juhu ontsnapt. Getuigen hadden de politie meegedeeld dat het tweetal, de in crmininele bendes in Bombay actieve Philoo Khan en Mangesh Pawar, vrijdag in drie verschillende hotels koffers met bommen hadden achtergelaten. Bij de dertien bomexplosies vielen 300 doden en raakten 1.100 mensen gewond.

Een militante sikh-groepering die in de Noordindiase deelstaat Punjab een groot aantal aanslagen pleegde, heeft gisteren de verantwoordelijkheid voor de bommenreeks opgeëist. Volgens de onderminister van Punjab, Beant Singh, gaat het om het vanuit Pakistan opererende Khalistan-commando. Het Khalistan-commando is de enige sikh-groepering die in Punjab autobommen en handgranaten gebruikte om politie en burgers aan te vallen.

De politie in Bombay trof gisteren opnieuw twee onontplofte bommen aan in scootertaxi's in het centrum van de stad, waar het normale leven weer op gang is gekomen. Kranten in Bombay meldden meldden dat twee bekende smokkelaars achter de aanslagen zitten. Zij zouden naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten zijn gevlucht. Eén krant citeerde een anonieme getuige die vertelde dat de twee allerlei dozen in vijftien scootertaxi's hadden laten laden.

Vandaag komt een team van de FBI in Bombay aan om politie te helpen bij verder onderzoek. Het Amerikaanse team wil de aanslagen in Bombay vergelijken met die in het New Yorkse World Trade Center op 26 februari. In beide gevallen ontploften autobommen onder gebouwen die het finaciële zenuwcentrum van de steden vormen.

De Amerikaanse regering heeft haar burgers gewaarschuwd niet naar New Dehli te reizen wegens een “dreiging van terrorisme”. Volgens Richard Boucher, woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, zou de golf van terrorisme naar New Dehli kunnen overslaan. Tour operators vrezen dat het toerisme naar India door de waarschuwing opnieuw een zware klap oploopt, nadat het winterseizoen door de rellen tussen hindoes en moslims al was mislukt. (Reuter, AP, AFP)