Srebrenica verwacht vandaag hulpkonvooi van Verenigde Naties

SARAJEVO, 16 MAART. Vandaag moet op grond van een akkoord tussen de VN en de Bosnische Serviërs een hulpkonvooi in de belegerde Oost-Bosnische stad Srebrenica aankomen. De VN zijn er “voor 99 procent” zeker van dat de Serviërs zich aan de afspraken zullen houden.

Het akkoord is het resultaat van besprekingen, gisteren, tussen de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, generaal Philippe Morillon, en de militaire leiders van de Bosnische Serviërs. Morillon heeft zijn hoofdkwartier in Srebrenica opgeslagen uit solidariteit met de naar schatting 60.000 inwoners, die sinds het begin van de oorlog, een jaar geleden, pas één keer hulp via de weg hebben gehad. Morillon herhaalde gisteren in Srebrenica te willen blijven tot het konvooi in de stad is aangekomen. Hij heeft dreigementen van de Serviërs, dat geen enkel konvooi naar de stad wordt doorgelaten zolang hij er zit, genegeerd. Morillon beloofde gisteren Srebrenica te zullen verlaten als het konvooi de stad vandaag inderdaad bereikt en hij het gevoel heeft dat de levens van de burgers niet langer gevaar lopen.

Volgens een VN-woordvoerder moet het konvooi van vandaag onder andere een medisch team omvatten, dat 35 tot 40 zwaargewonde vrouwen en kinderen moet evacueren. Er bevinden zich in Srebrenica rond 140 zwaargewonden, wier evacuatie dringend gewenst is.

Inmiddels dreigt de toch al zeer dramatische toestand in Srebrenica nog te worden verergerd door de komst van duizenden vluchtelingen uit Konjevic Polje, de moslim-enclave die door de Serviërs is ingenomen. De Serviërs zijn in de stad direct begonnen met een "etnische schoonmaak'. Ze achtervolgen een grote kolonne vluchtelingen met elf tanks en tien pantserwagens in de richting van Srebrenica. Moslim-strijders leveren in de achterhoede van de vluchtelingenstroom nog strijd met de Serviërs. Volgens de schaarse berichten uit Konjevic Polje zijn bij de gevechten veel doden en gewonden gevallen.

De Amerikanen hebben vannacht opnieuw voedsel geparachuteerd in het oosten van Bosnië, waarbij vooral is geprobeerd Srebrenica te bevoorraden. Boven de stad werd twintig ton voedsel en vierhonderd kilo medicamenten gedropt. Het was de zestiende missie van de Amerikanen sinds 1 maart. (AFP, Reuter, AP)