Overleg van Clinton en Delors over handelsruzie

BRUSSEL, 16 MAART. Commissievoorzitter Delors bezoekt donderdag president Clinton in een poging de spanning in de handelsrelatie tussen de VS en de EG te matigen. Gisteren maakte de Commissie bekend dat Delors na afloop van een reis door Zuid-Amerika, via Washington terugreist. Aanvankelijk was met het Witte Huis een kennismaking afgesproken, maar na het incident dit weekend tussen EG-commissaris Brittan en VS-handelsafgevaardigde Kantor heeft het bezoek aan gewicht gewonnen.

Kantor liet vrijdag onverwacht weten weg te zullen blijven van de onderhandelingen met de EG in het conflict over overheidsopdrachten. Volgens Kantor had de EG “geen enkele flexibliteit” getoond en zou een ontmoeting “niet produktief” zijn. De VS lieten weten dat de sancties “zoals voorzien” in werking zouden treden.

Begin februari beschuldigde de VS de EG van bevoordeling van de eigen industrie bij overheidscontracten en kondigde aan "vanaf 22 maart' Europese bedrijven in de VS van soortgelijke contracten te zullen uitsluiten. Brittan liet in een reactie weten de stap van Kantor als “zeer negatief” te beoordelen en te zullen nadenken over “de volgende stap” die de Commissie moet nemen. EG-ambtenaren lieten gisteren weten dat daarbij ook over vergeldingsmaatregelen wordt nagedacht.

De Commissie vindt dat de Amerikanen de eigen industrie sterker beschermen dan de Europeanen bij overheidscontracten. “Daarom waren nu juist onderhandelingen nodig”. De Commissie was wel degelijk bereid om concessies te doen, “maar niet vooraf” aldus de woordvoerder. De Amerikanen hadden daar wel om gevraagd, maar dat beschouwt de Commissie als een “slechte onderhandelingsmethode”. Er is voor 29 maart een ontmoeting tussen Brittan en Kantor afgesproken. Delors bespreekt donderdag hoofdzakelijk handelsaangelegenheden met Clinton, zo zei de woordvoerder in Brussel gisteren.