Ontsnapping Van Aert eindigt in massasprint

PORTO RECANATI, 16 MAART. Talrijke ontsnappingspogingen, waarbij vele Nederlanders waren betrokken, konden niet verhinderen dat ook de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico in een massasprint eindigde. In Porto Recanati toonde de Duitser Uwe Raab zich gisteren na 164 kilometer de snelste. Danny Nelissen was de beste Nederlander met een achtste plaats.

Op een zwaar, heuvelachtig terrein lag het tempo al vanaf het vertrek uit Recanati hoog. Toch waren er bij elke helling wel groepjes renners die probeerden het peloton te ontvluchten. Bij de verschillende initiatieven waren de Nederlanders De Vries (ploeg-Priem), Maassen (ploeg-Raas) en Van Aert (ploeg-Gisbers) betrokken.

De groep met Jos van Aert bleef het langst (gedurende 55 kilometer) uit de greep van het peloton, waarin het tempo werd aangegeven door de mannen van leider Fondriest. De Brabander had het dagschema goed bestudeerd. Bijna op de helft van de etappe was er een klim voor de bergprijs en daarna nog een aantal kilometers vals plat, zodat hij daar demarreerde.

Met nog 29 kilometer te gaan kwam het peloton weer samen, maar dat duurde niet lang. Vooral de TVM-renners toonden zich aktief: Danny Nelissen, Maarten den Bakker en Gert-Jan Theunisse kwamen in kopgroepjes terecht. Bij één van de twee ontsnappingen van Theunisse leek het alsof hij weer in één ploeg zat met Steven Rooks. Eerst profiteerde de laatste, nu in Spaanse dienst, van het werk van Theunisse, die een gat liet vallen. En toen die poging niet slaagde, deed Rooks hetzelfde voor zijn ontspannen rijdende oud-ploegmaat.

Doordat het peloton uiteindelijk en groupe de finish haalde, behield Maurizio Fondriest de leiderstrui. De 30-jarige Duitser Uwe Raab behaalde in Porto Recanati zijn vijftiende zege als prof. Na drie jaar bij PDM te hebben gereden, was het zijn eerste winst voor de Duitse Telekom-ploeg.