Olivetti op flink hoger verlies; wil kapitaal uitbreiden

Het Italiaanse Olivetti, een van de grote computerondernemingen in Europa, heeft vorig jaar zijn verlies zien oplopen met veertig procent tot 650 miljard lire (754 miljoen gulden).

De Italiaanse computerproducent is er echter van overtuigd de huidige crisis in de computerindustrie te kunnen overleven en vraagt zijn aandeelhouders toestemming voor vergroting van zijn aandelenkapitaal met 900 miljard lire (1,04 miljard gulden).

Volgens Olivetti-topman Carlo de Benedetti levert de kapitaaluitbreiding (via een claimemissie) de mogelijkheden op om versneld investeringen te doen en om de doelstellingen voor groei te bewerkstelligen. De aandeelhouders kunnen tegen een nader te bepalen prijs voor elke vier aandelen die ze hebben zes nieuwe aandelen kopen of drie aandelen en drie obligaties met warrants. Die warrants kunnen later worden omgezet in aandelen.

Olivetti schrijft de forse toeneming van zijn verlies toe aan de grote concurrentie en aan de vertraging in de groei van de internationale economie. Bovendien zit het concern met hoge kosten voor de uitvoering van een herstructureringsprogramma. De sterke toeneming van het verlies kwam niet onverwacht, omdat Olivetti er al enkele malen voor had gewaarschuwd dat het verlies groter zou uitvallen dan 1991, het jaar waarin de onderneming voor het eerst in haar geschiedenis verlies leed.

De herstructurering is voor het grootste deel achter de rug. Zo is het aantal banen de afgelopen jaren verminderd met 6000. Olivetti blijft echter zoeken naar mogelijkheden om de kosten verder te verlagen en de doelmatigheid te vergroten. Aan een raming van de resultaten voor dit jaar waagde het concern zich niet.