Macintosh neemt groot Belgisch tapijtconcern Tonton Tapis over

ROTTERDAM, 16 MAART. De Belgische onderneming Tonton Tapis, een van de grootste woninginrichters in België, komt alsnog in handen van het Nederlandse detailhandelconcern Macintosh. Macintosh heeft gisteren bekend gemaakt Tonton Tapis te hebben overgenomen van ARG Holdings voor een onbekend bedrag.

In 1991 wilde Macintosh het noodlijdende Tonton al overnemen, maar werd daarbij afgetroefd door ARG. Volgens Macintosh is ARG erin geslaagd via een sanering de basis te leggen voor verdere groei. De onderneming verwacht dat Tonton Tapis al dit jaar een bescheiden bijdrage zal leveren aan de winst per aandeel.

Tonton Tapis ("Oompje Tapijt') is bij sportliefhebbers bekend door de sponsoring van een wielerploeg (van 1989 tot 1991) onder leiding van de oud-wielrenner Roger de Vlaeminck en met onder meer de voormalige Tour de France-winnaar Stephen Roche. Tonton Tapis heeft veertig zaken in België en drie in Frankrijk en zet jaarlijks voor omgerekend ongeveer 50 miljoen gulden om. Tonton Tapis blijft onder zijn eigen naam werken.

De activiteiten van Tonton Tapis sluiten aan bij die van Kwantum, onderdeel van Macintosh, dat verder eigenaar is van kleding-bedrijf Superconfex (ook ooit sponsor van een wielerploeg onder leiding van oud-wielrenner Jan Raas), Halfords (auto- en fiestonderdelen) en Piet Klerkx (schoenen). Door de overneming, die onder meer op het gebied van de inkoop voordelen biedt, wordt Macintosh een van de grootste distributeurs van tapijt en behang in de Benelux. De onderneming boekte vorig jaar een winst van 29 miljoen gulden bij een omzet van ruim 1 miljard gulden.

Macintosh is een voormalige dochter van het chemie-concern DSM. In 1991 ontstond er veel rumoer toen DSM zijn pakket wilde verkopen aan het management, dat een akkoord had met de bedrijfsfinancier J.J. Kuijten. Na protest van de andere aandeelhouders ging dat niet door.