KRO eist uit de handel nemen van de Gay Krant

HILVERSUM, 16 MAART. De KRO wil via een kort geding bereiken dat het vanmiddag verschenen nummer van de Gay Krant uit de handel wordt genomen. Aanleiding is een artikel in de Gay Krant waarin een directe betrokkenheid wordt gesuggereerd van de KRO bij het overspannen worden van bisschop Bär van Rotterdam.

Bär is zaterdag om psychische redenen teruggetreden als bisschop. In het artikel wordt beweerd dat door de actualiteitenrubriek Brandpunt interviews zijn opgenomen met enkele homoseksuelen, “die claimen dat ze seksuele contacten hadden onderhouden met de bisschop”. De KRO ontkent ten stelligste dat zulke opnamen zouden zijn gemaakt.

Even na vier uur arriveerde gistermiddag het bewuste artikel op verzoek van de KRO per fax bij deze omroep. Omstreeks zeven uur gisteravond heeft de advocaat van de KRO, mr. P.A.M. Hendrick, de Gay Krant per fax gesommeerd de desbetreffende passage uit het artikel te schrappen. Volgens hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant zou vanochtend op zijn redactieburelen een brief van mr. Hendrick worden bezorgd waarin het verzoek tot schrappen zou worden herhaald. “Het is nu elf uur en ik heb nog geen brief gezien, dus ik kan ook niet reageren. Het nummer ligt straks dan ook in de winkel,” aldus Krol vanochtend.

De KRO zegt in een verkaring zich door het artikel “ernstig geschaad te voelen in zijn relatie tot de katholieke kerk en de bisschoppen en in zijn geloofwaardigheid bij het publiek als nieuwsmedium”.

In een gisteren uitgegeven verklaring heeft P. Derksen, oprichter van de stichting Getuigenis van Gods Liefde, elke betrokkenheid bij het aftreden van mgr. Bär ontkent. In verschillende media is op grond van anonieme bronnen de indruk gewekt als zou er sprake zijn van een geslaagde poging van ultra-orthodoxe katholieken om Bär tot aftreden te dwingen. “Ik ben op geen enkele manier betrokken geweest bij de in de kranten gesuggereerde hetze,” zo zegt hij in een verklaring.

Volgens Derksen kan het met de KRO-RKK-zendtijd “alleen maar beter gaan”, nu mgr. Bär is afgetreden. “Als mediabisschop hield hij dingen tegen, maar dat lag ook aan andere bisschoppen.” Derksen probeert al enige jaren de bisschoppen ervan te overtuigen dat zij de zendtijd van de RK Kerk, die door de KRO wordt verzorgd, beter aan zijn organisatie kunnen afstaan. De bisschoppen hebben hier nooit gehoor aan willen geven. De overeenkomst tussen de KRO en de RK kerk over de zendtijd dateert van de jaren zestig. “Er is geen opzegtermijn in opgenomen,” aldus KRO-woordvoerder B. Spekman.

In het vandaag verschenen nummer van het Katholiek Nieuwsblad (KN) wordt fel gereageerd op verwijten van RK-zijde dat die krant erop uit zou zijn bisschoppen te "killen'. Direkt nadat mgr. Bär half februari met ziekteverlof ging, schreef het KN over vacatures in Rotterdam en in Groningen, waar bisschop Möller problemen met zijn gezondheid heeft gehad. Möller heeft twee jaar geleden een niertransplantatie ondergaan. Het ziekteverlof van Bär werd geïnterpreteerd als een aftreden. Voorzitter J.G. Vorstman van de Arnulfus Stichting, die het Katholiek Nieuwblad uitgeeft, noemt het preluderen op een mogelijk vertrek van mgr. Möller “onjuist en voorbarig”.

Maar, zo schrijft de krant: “Twee decennia lang heeft de RKK (KRO) een consequent beleid gevoerd van "killing mgr. Gijsen'. In 1985 werd in de zendtijd van de RKK (KRO) alles uit de kast gehaald om paus Johannes paus II te killen”.