HSBC Holdings op 94 pct meer winst

De winst van de HSBC Holdings, de moedermaatschappij van de Hongkong & Shanghai Bank, is vorig jaar met 94 procent gestegen van 880 miljoen pond (2,35 miljard gulden) tot 1,7 miljard pond (4,5 miljard gulden). Dit ondanks de forse toevoeging aan de stroppenpot, die werd verhoogd van 502 miljoen pond in 1991 tot 1,19 miljard pond (3,2 miljard gulden).

De gang van zaken bij de Britse Midland Bank, die in juli 1992 werd overgenomen, zorgde voor de grootste voorziening, gevolgd door het verlies dat de teloorgang van het Canadese onroerend-goed imperium Olympia and York veroorzaakte.

De winst van de bank-groep is met name afkomstig van de Hongkong & Shanghai Bank, waar het bedrijfsresultaat steeg van 188 miljoen pond in 1991 tot 284 miljoen pond het afgelopen jaar. De eveneens in Hongkong actieve Hang Seng Bank behaalde een bedrijfsresultaat van 299 miljoen pond. Maar ook de Marine Midland Bank in New York en de Hongkong Bank of Australia droegen aan de winst bij. Juist de laatste twee waren in het verleden verantwoordelijk voor nogal wat kopzorgen bij de moedermaatschappij.