Hete-luchtkanonnen ontdoen het veld van sneeuw

MOSKOU, 16 MAART. Hoewel de lente volgens de Russen al op 1 maart is begonnen, is het in Moskou nog altijd winter. Er is in de hoofdstad de laatste weken meer sneeuw gevallen dan in alle voorgaande maanden. Ook de voetbalvelden in de stadions zijn derhalve onbespeelbaar. De wedstrijd tussen Spartak Moskou en Feyenoord om een plaats in de halve finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars zal morgen niettemin doorgaan. Volgens de directie van het Olympisch Stadion in Moskou zal het veld op tijd gereed zijn.

Voor het eerst sinds de winterstop zal er morgen weer in het Loezjniki-stadion worden gevoetbald. De technische staf van het stadion aan de oever van de Moskou-rivier is gisteren begonnen om het veld met hete-luchtkanonnen van de sneeuw te ontdoen. De terreinknechten worden daarbij, zoals gebruikelijk in Rusland, terzijde gestaan door soldaten.

“In verband met het slechte weer was het veld onbegaanbaar. Nu kan er gespeeld worden”, aldus technisch directeur Vladimir Koezmin van het Loezjniki-stadion. “Maar het veld zal morgen wel kletsnat zijn en dus zeer zwaar voor de spelers. Ik durf niet te zeggen in wiens voordeel dat is”.

Koezmin waagt zich dan ook niet aan een historische parallel met de in Nederland nog altijd befaamde wedstrijd tussen Ajax en Benfica op 12 februari 1969. De mat van het Olympisch Stadion in Amsterdam was toen ook bedekt met sneeuw, hetgeen de Amsterdammers op voorhand in de handen deed wrijven over de vernedering die de Portugeze strandballers, met name Eusebio da Silva Ferreira uit Mozambique, te wachten zou staan. Het werd toen 1-3, een nederlaag die Ajax in Lissabon twee weken later ongedaan wist te maken en pas later via een derde wedstrijd in Parijs alsnog kon omzetten in een halve finaleplaats.

Ook de omgeving van het stadion in Moskou en de tribunes zijn schoongemaakt. De vlooienmarkt binnen de muren van het stadion, de grootste publieke handelsgemeenschap van Moskou, is in het kader van de strijd van de overheid tegen de "bazar', de straathandel, gesloten. Vandaag zouden de tribunes van het stadion, waar meer dan honderdduizend mensen een plaats zouden kunnen vinden, van sneeuw worden ontdaan.

Zoveel publiek zal echter hoe dan ook niet komen opdagen. In Rusland wordt over het algemeen pas op de dag van de wedstrijd begonnen met de kaartverkoop. Het vieze weer zal veel potentiële belangstellenden ervan weerhouden om de tocht naar het stadion te maken. De nieuwe prijzen - van tien roebel voor een kinderkaartje tot duizend roebel voor een plaats op de eretribune - zal de modale Moskoviet eveneens afschrikken. Bovendien heeft het Russische voetbal de laatste jaren veel aan populariteit verloren. Je kan de leuzen in de stad die wijzen op animositeit tussen Spartak en clubs als TsSKA, Dinamo of Torpedo her er der nog wel vinden (“op de berg staat een barak, dat is de vereniging Spartak”) maar bij een hoofstedelijke derby of zelfs bij Europa-Cupwedstrijden van Spartak Moskou, dé volksclub van Moskou, zitten nooit meer dan enkele tienduizenden mensen.

    • Hubert Smeets