Foto: MIDDENMEER - Twee exemplaren van de ...

Foto: MIDDENMEER - Twee exemplaren van de zeldzame grootoorvleermuis zijn gisteren gevonden in de hervormde kerk van Middenmeer in Noord-Holland.

De koster ontdekte de diertjes toen hij de gordijnen van de kerk dicht deed. Ze hebben vermoedelijk de hele winter daar doorgebracht. De grootoorvleermuis werd tot nu toe slechts tien keer eerder gesignaleerd in Noord-Holland. De Plecotus auritus behoort tot de familie van de gladneusvleermuis. Hun verspreidingsgebied is Midden-Europa en delen van Noord-Europa. De vleermuis heeft buitengewoon lange oorschelpen die tijdens de slaap onder de vleugels worden gelegd, zodat alleen de puntige oordeksels zichtbaar blijven. Gewoonlijk brengt het beestje de winter in grotten door. Nadat de twee vleermuizen gistermiddag door een bioloog waren herkend kregen ze 's avonds de vrijheid. (Foto Martijn de Jonge)