Diepe onenigheid bij begin overleg Somalië

ADDIS ABEBA, 16 MAART. De leiders van de voornaamste Somalische facties zijn gisteren in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, bij het begin van een nieuwe ronde van besprekingen over de wederopbouw van hun land, met elkaar in aanvaring gekomen over de beste bestuursvorm daarvoor.

De machtige krijgsheer Mohamed Farah Aideed stelde voor om eerst op regionaal niveau het bestuur te organiseren, terwijl zijn voornaamste tegenspeler Ali Mahdi juist bepleitte om eerst de centrale overheid te versterken.

Aideed oefende gisteren achter gesloten deuren felle kritiek uit op de manier waarop de interventiemacht van de VN, die nog steeds onder leiding van de Amerikanen staat, in Somalië opereerde. Volgens Aideed gingen de Amerikanen regelmatig buiten hun boekje en vernederden ze vaak onnodig de Somalische bevolking. Met het excuus naar wapens op zoek te zijn deden de VN-militairen dikwijls invallen bij Somalische burgers. Gezien het ontbreken van een krachtige centrale regering zou er moeten worden begonnen met het opzetten van goed regionaal bestuur dat dan ook een eigen politiemacht in het leven zou moeten roepen. Ali Mahdi daarentegen meent dat het belang van Somalië het best gediend is met een versterking van het centrale gezag.

Intussen maakte de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, gisteren bekend dat de interventie in Somalië dit jaar 1,5 miljard dollar zal kosten. Daarmee behoort de operatie tot de kostbaarste uit de geschiedenis van de VN, die toch al in ernstige financiële problemen verkeren wegens de talrijke vredesoperaties die ze de laatste tijd hebben ondernomen. (Reuter, AP)