Clinton wil snel doorbraak

WASHINGTON, 16 MAART. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren de Israelische premier Rabin gezegd dat hij er naar streeft nog dit jaar een doorbraak tot stand te brengen in het vredesproces in het Midden-Oosten.

Tot teleurstelling van veel Palestijnen resulteerde de ontmoeting niet in concessies van Israel in de kwestie van de naar Libanon uitgewezen Palestijnen. Wel zei Rabin bereid te zijn om, afhankelijk van de Syrische opstelling, een deel van de Hoogvlakte van Golan te ontruimen.

Clinton verklaarde dat Rabin hem tijdens hun onderhoud gisteren had verzekerd dat Israel bereid was “risico's te nemen voor de vrede”. “Ik heb hem verzekerd dat onze rol daarbij is te helpen die risico's tot een minimum te beperken”, aldus de president. Rabin op zijn beurt zei: “We willen risico's nemen voor de vrede maar we zijn vastbesloten om onze veiligheid te beschermen. We zijn bereid tot een compromis maar zo'n vergelijk kan niet eenzijdig zijn”.

Het was de eerste ontmoeting tussen Clinton en Rabin sinds Clintons aantreden als president in januari. Clinton onderstreepte dat de “unieke band” tussen de Verenigde Staten en Israel zou blijven bestaan en ook onwankelbare Amerikaanse steun voor de verdediging van Israel zou omvatten. Later besprak Rabin de militaire samenwerking met minister van defensie Les Aspin. (Reuter, AFP)