China geeft meer uit aan defensie in weerwil van hoog tekort

PEKING, 16 MAART. Het Chinese begrotingstekort is dit jaar verveelvoudigd maar niettemin zullen de defensie-uitgaven dit jaar met 12,5 procent stijgen van 37,7 miljard tot 42,5 miljard yuan (7,5 miljard dollar).

Dit heeft de nieuwe minister van financien Liu Zhongli vandaag bekendgemaakt in zijn begrotingstoespraak op de tweede dag van het Nationale Volkscongres. Het begrotingstekort zal 20,5 miljard yuan (3,6 miljard dollar bedragen) en zal dit jaar oplopen tot 84 miljard yuan.

Liu presenteerde geen details over het defensie-budget maar gaf een afzonderlijk cijfer voor “opbouw van de nationale sterkte”, waarvoor 91,28 miljard was begroot en 42,5 miljard voor “nationale defensie”. In werkelijkheid liggen de defensie-uitgaven hoger omdat de opbrengsten van China's toenemende wapenleveranties, ook ten goede komen aan de modernisering van de defensie-industrie.

China's buurlanden maken zich zorgen over de omvangrijke Chinese wapenaankopen tegen uitverkoopprijzen in Rusland en andere GOS-landen en tevens over de Chinese plannen om een blauw watervloot te bouwen om de Chinese aanspraken op de Zuid-Chinese zee kracht bij te zetten.

Het begrotingstekort is met name veroorzaakt door hoge staatssubsidies aan verlieslijdende staatsbedrijven. De staat beheert nog met name de energie- en transportsectoren in de economie. Teneinde de markttransformatie in deze sectoren ook te versnellen heeft de secretaris-generaal van de staatsraad (kabinet) Luo Gan vanmiddag een herstructureringsplan bekendgemaakt dat het aantal ministeries en staatscommissies zal verminderen van 86 tot 59.

Het aantal ambtenaren zal met 20 procent verminderen. Zeven ministeries, waaronder energie, machinebouw en elektronische industrie, luchtvaart, textiel, materiaal en uitrusting zullen worden opgeheven. In totaal zouden binnen drie jaar 34 miljoen ambtenaren moeten afvloeien.

    • Willem van Kemenade