Buitenlandse groep wil op terrein van Berg en Bosch privé-kliniek

BILTHOVEN, 16 MAART. Een Italiaans-Amerikaans consortium wil het terrein van het ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven kopen om er een privé-kliniek te vestigen. De curator van het failliete ziekenhuis, A. van Riet, en de eerste hypotheekhouder op het terrein, de ING-bank, zijn daar nog niet op ingegaan. Het is nog onduidelijk of de vestiging van een privé-kliniek op het terrein juridisch mogelijk is.

Vrijdag heeft het consortium vanuit een helikopter video-opnamen van het 45 hectare grote terrein gemaakt om de mogelijkheden te verkennen. De aspirant-kopers hebben aangeboden een eerste aanbetaling te doen, maar dat is vooralsnog van de hand gewezen. “Dan zouden we ons te veel vastleggen”, verklaart de interimdirecteur van Berg en Bosch, C. Mensert. Hij heeft de indruk dat het Italiaans-Amerikaanse aanbod serieus is bedoeld, maar toch heeft hij twijfels over de kans van slagen. “Ik denk dat het een brug te ver is.” Het consortium bleek zich nog in het geheel niet te hebben verdiept in het Nederlandse gezondheidsrecht. “We hebben hen geadviseerd een jurist te laten bekijken wat de wettelijke mogelijkheden zijn”, aldus Mensert.

Het overleg over het behoud van de klinieken op het terrein, die door het faillissement van het ziekenhuis Berg en Bosch dreigen te worden meegesleurd, is nog niet afgerond. Vooral de positie van de antroposofische Willem Zeylmans van Emmichovenkliniek, waar 150 mensen werken, is nog onzeker. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) heeft onlangs besloten dat de kliniek nog maximaal twee jaar op het terrein mag blijven, maar dan onderdak moet hebben gevonden bij het Lorentz-ziekenhuis in Zeist. De ziektekostenverzekeraars willen met alle partijen proberen het voortbestaan van de Zeylmanskliniek in de tussenliggende periode veilig te stellen.

Een bijkomend probleem bij de reddingspoging van de kliniek is dat zij haar betalingen via het ziekenhuis Berg en Bosch ontving. Het failliete Berg en Bosch, waarvan de driehonderd personeelsleden op 24 maart op straat komen te staan, zou nog een vordering van zes miljoen gulden op de kliniek hebben. De curator wil de helft van dat bedrag nu bij de verzekeraars claimen, maar deze zeggen op hun beurt ook nog een vordering te hebben op Berg en Bosch.

Een plan van de antroposofische beweging op het terrein van Berg en Bosch een concentratie van gelijkgestemde medische voorzieningen te realiseren, is inmiddels van de baan.