Britse pers: Hurd weg na "Maastricht'

LONDEN, 16 MAART. Douglas Hurd, de Britse minister van buitenlandse zaken, neemt ontslag zodra het Verdrag van Maastricht door het parlement is geratificeerd. Zijn vertrek is geraamd voor volgende zomer. Dat melden verscheidene Britse kranten vanmorgen. Woordvoerders van Hurds departement, het Foreign Office, doen de melding af als niet meer dan speculatie.

Onder andere The Sun en de Conservatief-getrouwe Daily Mail melden vanmorgen dat Hurd, 63 jaar oud, vergaand gefrustreerd is door de acties van de anti-Maastricht-rebellen in zijn eigen partij. Hij wil zijn carrière als minister van buitenlandse zaken afgesloten zien met de overwinning van de meerderheid van pro-Europeanen in het Britse parlement.

Volgens de persberichten heeft Hurd zijn voornemen al met premier John Major besproken, zodat die de kans krijgt geruime tijd na te denken over de reikwijdte van een te verwachten “herschikking” van zijn kabinet in de zomer van 1994. Eerder al heeft Hurds staatssecretaris voor Europese integratie, Tristan Garel-Jones, aangekondigd te willen vertrekken zodra "Maastricht' door het Lagerhuis is aangenomen.

Douglas Hurd is minister van buitenlandse zaken sinds 1989. De diplomaat (Eton en Cambridge) volgde toen John Major op in die functie, op verzoek van de toenmalige premier Margaret Thatcher. Toen Thatcher enkele maanden later viel als partijleider en premier - voornamelijk over Europa - was Hurd een van de kandidaten voor haar opvolging. Maar toen de meeste stemmen naar John Major gingen, leek Hurd duidelijk opgelucht: het Foreign Office was zijn grote liefde en Major, eenmaal premier geworden, verzocht hem aan te blijven als minister van buitenlandse zaken.

Douglas Hurd heeft uit zijn tweede huwelijk nog relatief jonge kinderen. Aangenomen wordt dat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen en dat hij weer zal gaan schrijven. Hurd heeft zeven romans en detectives op zijn naam staan.