Brinkman wil lagere uitkering RWW jongeren

ALMERE, 16 MAART. L.C. Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, wil de RWW-uitkering van jongeren verlagen. Nu krijgen zij nog zeventig procent van het minimumloon; dat zou vijftig procent moeten worden.

Brinkman, beoogd lijsttrekker voor het CDA, zei gisteravond op een partijbijeenkomst in Almere dat een dergelijk voorstel deel zal uit maken van het verkiezingsprogramma van zijn partij. Het voorstel moet de RWW-uitkering individualiseren zodat controles op de woonsituatie overbodig worden. De uitkering is lager als de partner werkt of zelf een uitkering heeft. Deze inkomenstoets op de RWW-uitkering kan omzeild worden door een ander adres dan de partner op te geven. Er bestaat recht op een RWW-uitkering onder meer nadat de WW-uitkering verlopen is. Nog niet duidelijk is welke leeftijdsgrens het CDA voor zijn plannen wil hanteren.

Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) heeft de suggestie van CDA-fractievoorzitter Brinkman betiteld als “stemmingmakerij”. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) plaatst de suggestie in een reeks van “moraalverhalen in de verkiezingsstrijd die op gang komt”.

Brinkman reageerde gisteren verder op pleidooien van onder meer oud-PvdA-partijvoorzitter Van der Louw voor een coalitie zonder het CDA. Brinkman noemde dat “een beetje flauw (-). U zult van mij op weg naar mijn definitieve lijsttrekkerschap niets onaardigs horen over andere partijen.”

Partijvoorzitter Van Velzen ging gisteravond in Almere verder in zijn kritiek op Van der Louw. Hij zei: “Gisteren vond André van der Louw dat voor het CDA geen plaats meer zou zijn in een volgend kabinet. In navolging van hopman Van Dam (oud-PvdA-bewindsman, red.) zegt akela Van der Louw nu als leidinggevende in een van de belangrijke PvdA-onderzoekscommissies dat het CDA de vernieuwing zou remmen. Het lijkt een beetje op paniekvoetbal van de oud-KNVB-voorzitter”, aldus Van Velzen. Hij zei ook dat het “een goede zaak zou zijn als de komende veertien maanden geen tactische spelletjes worden gespeeld”.

De partijvoorzitter van de PvdA, F. Rottenberg, zei gisteravond in een reactie dat het CDA tegen een stootje moet kunnen. Hij wees erop dat de PvdA zich “zeer heeft ingehouden” toen het CDA onder leiding van Brinkman met de VVD ging onderhandelen over een alternatief WAO-voorstel.

Van Velzen beklemtoonde op de CDA-bijeenkomst verder dat de aanwijzing door het partijbestuur van Brinkman als kandidaat-lijsttrekker niet betekent dat de huidige partijleider, Lubbers, minder belangrijk is geworden voor het CDA.