BolsWessanen wil onderdelen bedrijf verkopen

ROTTERDAM, 16 MAART. De drankenfabrikant Bols en zijn beoogde fusiepartner, het voedingsmiddelenconcern Wessanen, verwachten in de toekomst een aantal niet-kern-activiteiten te verkopen.

Dit is vanmorgen bevestigd door een woordvoerder van Bols. “Op dit moment is er geen sprake van het verkopen van bedrijfsonderdelen. In de toekomst kan het alleen best wel eens zo zijn dat een niet-core-activiteit wordt afgestoten”, zegt Bols. Wessanen is nog iets terughoudender: “Er is gesproken over core- en niet-core-business en daarbij is zijdelings alleen een Zwitserse filmmaatschappij genoemd als branche-vreemde activiteit”. Het gaat hierbij om de Bols-dochter Central-Film Cefi in Zürich.

Volgens Bols en Wessanen hebben de directies van beide bedrijven gisteren mededelingen over het afstoten gedaan tijdens een lunch met institutionele beleggers, waarvan vanmorgen een verslag verscheen in het ochtendblad De Telegraaf. De beleggers, waaronder Amev (Bols) en ING (Bols) vallen, zijn daarbij bijgepraat over de fusie, die volgende maand zijn beslag krijgt als de aandeelhouders daarvoor toestemming geven. Bols verzond vanochtend in allerijl zijn dochter-ondernemingen faxen over het toekomstige afstoot-beleid.

Bols en Wessanen ontkennen dat behalve de verkoop van Cefi ook die van een Italiaans watermerk wordt overwogen, zoals De Telegraaf meldde. Bols: “Dat Italiaanse water is absoluut een kernactiviteit, verkoop is niet aan de orde”. Wessanen: “De filmmaatschappij is het enige voorbeeld, dat trouwens vorige week bij een zelfde soort vergadering in Zwitserland ook is genoemd”. De suggestie in het ochtendblad dat de onderdelen worden afgestoten als zich een majeure acquistie aandient, klopt volgens Bols Wessanen ook niet.

Bols Wessanen heeft de institutionele beleggers bovendien verteld dat de nieuwe combinatie een jaarlijkse winstgroei van 10 procent zal realiseren. Wessanen: “Dat is geen nieuwe mededeling. Gezegd is dat de lijn van de laatste jaren wordt vastgehouden. Dat betekent inderdaad een winstgroei van jaarlijks 10 procent”. De directes van beide bedrijven hebben de afgelopen weken met de grote beleggers vergaderd in Zürich, Genève en New York.

De koersen van beide fondsen daalden vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs. Bols noteerde rond het middaguur 49,80 gulden 2 dubbeltjes lager dan de slotkoers van gisteren. Wessanen kwam tezelfdertijd op 106,10 gulden, 50 cent minder dan gisteren.

Daarmee is de koers van Wessanen nog steeds iets te hoog ten opzichte van die van Bols, zij het minder extreem dan vorige week. Omdat een aandeel-Wessanen volgens de fusie-afspraken 2,11 aandeel Bols oplevert, zou de koers van Wessanen vanmorgen 105 gulden hebben moeten zijn. De scheve verhouding tussen de aandelen heeft vorige week de geruchtenmachine op gang gebacht over een eventuele derde partij in de markt. Volgens Bols-topman R. Schipper in De Telegraaf is het uiteendrijven van de koersen vooral te wijten aan de verkoop door Amev van 70 procent van zijn 1,6 miljoen aandelen tellende pakket in Bols.

Van beide bedrijven blijft de koersontwikkeling overigens achter bij die van vergelijkbare fondsen zoals CSM en Unilever.