Beeldcitaat van Dali omstreden

AMSTERDAM, 16 MAART. De stichting Beeldrecht in Amsterdam, die opkomt voor de auteursrechten van beeldende kunstenaars, licht vandaag of morgen de erven van de Spaanse kunstenaar Salvador Dal in over het feit dat de Amsterdamse kunstenares Gerti Bierenbroodspot een detail van een schilderij van Dal gebruikt heeft voor een ontwerp van een circusaffiche.

Het gaat om twee springende tijgers, die Dal schilderde op zijn doek Dream Caused by the Flight of a Bee around a Pomegranate, a Second before Waking Up uit 1944. Bierenbroodspot is zelf bij de stichting Beeldrecht aangesloten.

De kunstenares gebruikte de springende tijgers op een affiche voor het Wereldkerstcircus in 1992, dat georganiseerd wordt door Stardust productions van de journalist H. van der Meyden en zijn echtgenote M. Strotman. Het theaterproduktiebureau nodigt ieder jaar een andere kunstenaar uit voor het affiche-ontwerp. Corneille en George van Herwaarde gingen Bierenbroodspot voor.

Bierenbroodspot heeft laten weten dat het bij het affiche-ontwerp gaat om een in de beeldende kunst niet ongebruikelijke hommage aan Dal en de fotograaf E. Muybridge, die eind vorige eeuw uitvoerige fotostudies van mensen en dieren in beweging maakte. Plagiaat vindt zij haar ondertekende ontwerp in het geheel niet. “Het was meer een grapje, en ik wilde er geen geld voor van Van der Meyden. Maar hij heeft de affiches wel verkocht.”

Beeldrecht werd op de overeenkomst van de tijgers van Dal en Bierenbroodspot gewezen door een journalist van het dagblad Trouw, die het als "een interessant geval van plagiaat' omschreef. Bierenbroodspot voelt zich daardoor in haar goede naam en eer aangetast en overweegt een proces tegen het dagblad te beginnen.

Ook theaterproduktiebureau Stardust was, nadat de affiches en programma-omslagen gedrukt, verspreid en verkocht waren, de overeenkomst opgevallen. Zij hebben de kunstenares per brief op haar Nederlandse adres om opheldering verzocht, die zegt de brief niet te hebben ontvangen.