BA mag geld steken in USAir

WASHINGTON, 16 MAART. De Britse luchtvaartmaatschapij British Airways (BA) heeft van het Amerikaanse ministerie van transport voorlopig het groene licht gekregen om 300 miljoen dollar te steken in haar Amerikaanse collega USAir. De definitieve toestemming hangt af van de uitslag van een volledig onderzoek van de transactie, zo heeft de Amerikaanse minister van transport, Frederico Peña, gisteren laten weten. Peña heeft de twee maatschappijen tevens toestemming gegeven elkaars reserveringscodes te gebruiken.

Voor de 300 miljoen dollar krijgt BA een stemrecht van 19,9 procent in USAir en een economisch eigendom van 17,1 procent. BA heeft de mogelijkheid om binnen vijf jaar zijn investering in de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij uit te breiden tot 450 miljoen dollar.

Vorig jaar wilde BA 750 miljoen dollar in USAir steken in ruil voor 21 procent van het stemrecht en 44 procent van het aandelenkapitaal. Dat voornemen werd echter verlaten omdat al snel duidelijk werd dat het zou stuiten op een verbod van de toenmalige regering-Bush. Een dergelijke eigendomsverhouding zou het BA mogelijk maken belangrijke beslissingen van USAir tegen te houden. Volgens de Amerikaanse wetgeving is dat niet toegestaan.

De grootste luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Staten, American Airlines, United Airlines en Delta Airlines, hebben al eerder bezwaar aangetekend tegen de deelneming van BA in USAir. Ze menen dat de Britse luchtvaartmaatschappij meer voordelen krijgt dan zijzelf en willen dat voor Amerikaanse maatschappijen evenveel landingsrechten in Groot-Brittannië gelden als Britse maatschappijen hebben in de VS.

De transactie met USAir geeft BA toegang tot de grote en lucratieve luchtvaartmarkt in de VS. De overeenkomst vertoont veel trekken van het samenwerkingsverband tussen de KLM en Northwest Airlines. De KLM heeft een economisch belang van twintig procent in deze Amerikaanse maatschappij, waarvoor 400 miljoen dollar werd betaald. Dat bedrag is gezien de slechte gang van zaken bij Northwest inmiddels afgeschreven. (Reuter)