Aanslag in hartje Kairo bij museum

KAIRO, 16 MAART. In de Egyptische hoofdstad Kairo heeft zich vanmorgen een zware explosie voorgedaan op het grote centrale Tahrir-plein naast het beroemde Egyptische Museum, dat kunstschatten van onschatbare waarde bevat uit de tijd van het oude Egypte.

Boven het plein waar talrijke bussen stonden geparkeerd, waarmee toeristen in groten getale worden aangevoerd om het museum te bezoeken, hing een dichte rookwolk. Voor zover bekend vielen er geen slachtoffers als gevolg van de bomaanslag. De bom was geplaatst onder een lege autobus. Op het moment van de explosie bevonden zich duizenden mensen op het plein, die in grote paniek alle kanten uitvluchtten.

Niemand stelde zich onmiddellijk verantwoordelijk voor de aanslag, maar waarnemers achtten het waarschijnlijk dat deze het werk was van islamitische fundamentalisten die de afgelopen maanden een reeks van aanslagen op toeristen hebben uitgevoerd. De toeristen-industrie, die de belangrijkste bron van inkomsten van Egypte was, heeft zwaar onder de golf van geweld te lijden gehad. (Reuter, AFP) s