Vrije boeren beducht voor CD

De "vrije boeren' die overwegen een nieuwe politieke partij op te richten, zijn beducht voor identificatie met de Centrum-democraten.

Dat bleek in Hollandscheveld vorige week bij de herdenking van het feit dat dertig jaar geleden drie boeren door de politie uit hun bedrijf werden gezet. In Zaal Mol ging een zestal mannen om het, inmiddels dissidente, Utrechtse CD-raadslid Wim Vreeswijk heen zitten om elke activiteit te ontmoedigen. Als een tv-camera in Vreeswijks richting draaide, stonden ze op om hem aan het zicht te onttrekken.

Secretaris J. Platte van de Landelijke Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw (BVL), de circa duizend leden tellende club die dertig jaar geleden de Boerenpartij oprichtte en ook nu weer aan de wieg staat van de nieuwe partij, is tevreden over het aantal positieve reacties uit het land. Of de partij er komt, wordt snel beslist. “De kans neemt toe”, zegt hij.

Een partij voor alleen boeren is de BVL te smal. Het moet een brede, uiteraard rechtse partij worden, waarvoor nog een goede naam en een lijsttrekker worden gezocht. “Als we die partij oprichten zal Janmaat na de volgende verkiezingen nog steeds alleen in de Kamer zitten”, klinkt het onder de voorstanders van oprichting. (RM)

    • Hendrik Spiering
    • Rob Meines