Spaanse tennissers blijven thuis voor Davis Cup

KEY BISCANE, 15 MAART. Minder dan twee weken voor de Davis-Cupontmoeting in Barcelona tegen Spanje weet de Nederlandse tennisbondscoach Stanley Franker absoluut zeker dat de tegenstander niets aan het toeval wil overlaten. Spanje heeft als thuisspelend land al het voordeel dat het de eigen favoriete baansoort, gravel, heeft mogen kiezen, maar bovendien bleken bij het begin van het prestigieuze ATP-toernooi van Key Biscayne Sergo Bruguera en Carlos Costa zich te hebben teruggetrokken om zich thuis op de krachtmeting met Nederland te kunnen voorbereiden.

“Dat is het voordeel van een land waar nationalistische gevoelens een grotere rol spelen”, filosofeerde Franker. “Voor de Spaanse bond ligt dat gemakkelijker dan voor ons.” De meeste van zijn teamleden, Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, zijn wel in Florida waar ze op het paradijslijke eilandje Key Biscane voor de kust bij Miami de keiharde banen bespelen. Gelet op het hoge prijzengeld van ruim vijf miljoen gulden een weliswaar profijtelijke, maar door de omstandigheden allerminst ideale voorbereiding voor de strijd op de olympische baan.

Wat Franker door het besluit van de Spanjaarden wel weet is dat dit tweetal in Barcelona op het enkelspel zal uitkomen, aangezien Emilio Sanchez wél in de Verenigde Staten speelt. Maar die informatie is ongeveer het enige voordeel, al beschouwt de bondscoach het ook als gunstig dat er in Florida net als in Spanje veel wind over de baan waait. Al werd dat laatste met de zware storm die de Verenigde Staten teisterde wel wat overdreven.

De Nederlandse bondscoach wil zo snel mogelijk naar de Catalaanse hoofdstad reizen om elke seconde van de schaarse tijd die hem ter beschikking staat te gebruiken om de overgang van hard court naar gravel goed te laten verlopen. Het tijdstip van vertrekken hangt sterk af van de verrichtingen van de Nederlanders. Van hen deed Jacco Eltingh het ronduit slecht. Hij verloor gisteren in twee sets (6-2 6-3) van Kenny Thorne, een voormalige middenafstandloper die via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi was doorgedrongen. “Dramatisch”, noemde Eltingh zijn optreden. “Mijn zelfvertrouwen is helemaal weg. Er zit geen enkele lijn meer in. Ik weet niet of ik van achteruit moet spelen of juist service-volley.”

Paul Haarhuis, door een werklustige kapper gekortwiekt, had geen enkele moeite met de Spanjaard Jordi Burilla, die door zijn zware bouw wat lomp oogt maar op momenten nog vrij snel bleek te zijn. Niet snel, en zeker niet goed genoeg om het Haarhuis lastig te kunnen maken: 6-2 6-3.

Inzicht in de vorm van Richard Krajicek, de man die het Nederlandse team straks in Barcelona moet dragen, heeft Franker nog niet kunnen krijgen. Hij kwam bij het enkelspel nog niet in actie. Wel speelde de na het ABN Amrotoernooi in Rotterdam fel bekritiseerde nummer elf van de wereldranglijst de eerste ronde van het dubbelspel, waarin hij weer grote gretigheid toonde en de bepalende factor bleek in de combinatie met Jan Siemerink. Na verlies in de eerste set tegen Devening/Poliakov (4-6) werd de tweede in de tiebreak binnengehaald en de derde bij de invallende duisternis met 6-4 gewonnen.

Dat Krajicek, die als geplaatste speler een bye had in de eerste ronde, nog niet in actie kwam in het enkelspel was een gevolg van de storm, die in de nacht van vrijdag op zaterdag een rampzalig spoor trok over Florida en op het tennispark van Key Biscayne behoorlijke vernielingen aanrichtte. Scoreborden, hekken waren weggeblazen, bomen ontworteld, tenten half ingezakt en de bovenste rij van de hoofdtribune ontwricht. Belangrijkste argument om het hele programma van zaterdag af te gelasten was echter dat tennis bij een dergelijke wind “niet eerlijk is tegenover de spelers”.

De zoveelste tegenslag voor de Lipton Internationals Players Championships zoals het toernooi van Key Biscayne voor mannen en vrouwen officieel heet. Ontstaan als reactie van profspeler Butch Buchholz op de weigering van de Internationale Tennis Federatie ITF om professionals toe te laten tot de grand-slams en daarop uit pure frustratie aankondigde: “Ooit zullen we ons eigen Wimblebon en onze eigen US Open hebben.” Met een speelschema voor 128 (met in werkelijkheid maar 96 spelers), deelname van mannen en vrouwen en tien speeldagen was de titel “vijfde grand-slamptoernooi” snel bedacht, maar Buchholz wil die naam niet voor zijn rekening nemen. Een toernooi dat pas sinds 1985 bestaat en sindsdien al op drie lokaties is gehouden kan en mag zich niet meten met de traditierijke grootheden van de tennissport.

Wel is er het sterke deelnemersveld bij mannen en vrouwen dat het tien dagen durende evenement een reputatie kan geven die een plaats onmiddellijk achter de vier grand-slamtoernooien rechtvaardigt. Daarom is er behalve veel geld te verdienen ook veel prestige te verliezen. Dat laatste bijvoorbeeld voor de Kroaat Goran Ivanisevic, die met tweemaal 6-3 ten onder ging tegen Patrick McEnroe en voor Jimmy Connors, door de Amerikanen nog altijd op handen gedragen, tegen de Zweed David Engel.

Hoezeer in de Verenigde Staten oude glorie wordt gerespecteerd heeft de Nederlandse Stefanie Rottier inmiddels ervaren. Zij vond haar naam tijdens het toernooi van Indian Wells in alle Amerikaanse media terug omdat zij de eerste tegenstandster was van Tracy Austin, het voormalige kindsterretje dat nu op 30-jarige leeftijd haar rentree probeert te maken. De eerste keer vaagde ze Austin van de baan, vrijdag kostte het iets meer moeite. Gisteren al was ze voor het Amerikaanse publiek “dat meisje dat Tracy Austin tweemaal versloeg” en onderstreepte ze haar kwaliteiten door de Francaise Julie Halard, nummer 20 op de wereldranglijst, in twee sets (6-4 6-4) te verslaan.

Dat niet Rottier maar Brenda Schultz de Nederlandse nummer één is ontging de toeschouwers. Daar maakte Schultz het ook naar in haar partij tegen de Amerikaanse Nicole Arendt. Na een hoopvol begin gaf de Nederlandse, die twee weken geleden brak met haar coach Juan Nunez, de partij volledig uit handen: 7-5 6-1. Miriam Oremans bereikte de derde ronde door een knappe winst (6-4 3-6 6-4) op de Duitse Sabine Hack.

    • Peter de Jonge