Rottenberg en de oudgedienden

Voor een dertigtal mensen pleitte de vroegere PvdA-voorzitter André van der Louw zondagmiddag voor een paarse coalitie tussen PvdA, D66 en VVD. Het was wat stil rondom hem geworden sinds hij eind 1991 de vernieuwing van de PvdA had gepredikt. Zijn nog in staat van oprichting verkerend Sociaal-Democratisch Vernieuwingsplatform (SVP) zit voornamelijk in financiële nood.

PvdA-voorzitter Rottenberg probeert hem binnenboord te houden door hem in een commissie op te nemen die onderzoekt waarom zoveel kiezers van de PvdA naar D66 overstappen. Een eervolle taak voor een ex-politicus met een lang partijverleden. Rottenberg voert ook gesprekken met ex-staatssecretaris Jan Schaefer, die rondloopt met het idee voor een "brede volksbeweging', maar die nog weinig vorderingen heeft gemaakt.

Rottenberg heeft deze mannen nodig omdat de tijd dringt. Precies een jaar geleden werd hij met hoge verwachting gekozen. Hij heeft de discussie geopend, leidt briefings aan de lopende band, maar de PvdA blijft onverminderd laag in de peilingen. En de kritiek neemt toe. Ex-partijsecretaris en PvdA-Europarlementariër Wim van Velzen vindt bijvoorbeeld dat Rottenberg “niet te lang meer moet doorgaan met de partij te interviewen”.

Van Velzen, ooit rechterhand van ex-partijvoorzitter Max van den Berg, vindt Rottenberg te veel “buitenstaander” en te weinig de voorzitter, “die het standpunt van de partij verdedigt”. Van den Berg nam in het illegalendebat al afstand van Rottenberg. De garde van gisteren mokt, en het minste wat Rottenberg kan overkomen is een revolte van oudgedienden. (DJE)

    • Hendrik Spiering
    • Rob Meines