Noord-Korea laat geen buitenlanders meer toe

MOSKOU/ SEOUL, 15 MAART. Noord-Korea laat geen buitenlanders meer toe. Van aanwezige buitenlanders wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Dat meldt vandaag het Russische persbureau Itar-Tass. Het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft zijn ambassades in het buitenland verboden nog langer visa te verstrekken. Het verbod geldt eveneens voor diplomaten.

Het besluit verhoogt de internationale spanning die vorige week ontstond toen Noord-Korea besloot uit het Non-proliferatieverdrag voor kernwapens (NPV) te stappen. Die stap - door Noord-Korea verklaard uit de “noodzaak van zelfverdediging” - kwam vóór het verstrijken, later deze maand, van een ultimatum van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen, dat toegang eist tot twee nucleaire installaties in Noord-Korea. Het IAEA wil vaststellen of Noord-Korea daar in het geheim werkt aan een kernwapen. Noord-Korea heeft dit ontkend.

Eerder stond het land inspectie van enkele nucleaire installaties toe, conform de regels van het NPV, maar verbood inspectie van de installaties in het "speciale gebied' van Yongbyon, omdat het “militaire installaties” zouden zijn. Westerse inlichtingendiensten hebben Noord-Korea er herhaardelijk van beschuldigd een geheime voorraad plutonium voor kernwapens op te bouwen. Noord-Korea erkent over plutonium te beschikken, maar het zou vooral gaan om “een kleine hoeveelheid voor onderzoeksdoeleinden”.

Noord-Korea bracht vorige week zijn strijdkrachten in staat van paraatheid, naar zijn zeggen als reactie op gecombineerde oefeningen van het Zuidkoreaanse leger en de Amerikaanse strijdkrachten. Ook het Zuidkoreaanse leger verkeert inmiddels in de hoogste staat van paraatheid, al sloten officiële woordvoerders gisteren uit dat het een “militair antwoord” op de Noordkoreaanse beslissing zou geven.

In het kader van de gezamenlijke oefeningen hebben de VS dit weekeinde bommenwerpers van het type Lockheed F-117 ("Stealth') overgevlogen naar bases in Zuid-Korea. Deze vliegtuigen zijn moeilijk voor radar waarneembaar en kunnen ingezet worden tijdens precisieaanvallen tegen gronddoelen.

De Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Han Sung-joo, zal later deze maand naar Washington gaan om te overleggen over eventuele sancties tegen Noord-Korea.