"Niets in Nederland gebeurt zoals elders'

DEN HAAG, 15 MAART. “Als Nederlanders zeggen: wij zijn niet nationalistisch, dan zeggen ze dat met trots. In feite zijn ze net zo nationalistisch als de Fransen, al zullen ze dat niet van zichzelf zeggen.”

Zeven jaar lang werkte de Franse historicus Christophe de Voogd aan zijn "Histoire des Pays-Bas'. Hij presenteerde zijn geschiedenis van de Lage Landen gisteren in de Haagse Koninklijke Schouwburg.

In driehonderd pagina's beschrijft De Voogd Nederland van prehistorie tot en met 1992, met de nadruk op deze eeuw. Het is “vrijwel zeker het eerste complete geschiedenisboek dat in Frankrijk over Nederland verschijnt”. “De Gouden Eeuw en Van Gogh, alleen daarover werd tot nu geschreven”, aldus de historicus.

In een openbaar vraaggesprek lichtte De Voogd gisteren zijn werk toe. “Niets in de Nederlandse geschiedenis gebeurt zoals elders. In de tijd dat wij in Frankrijk de koning verdreven, maakte in Nederland de republiek plaats voor een monarchie. De eerste politieke partij hier was een anti-revolutionaire partij - overal elders was de eerste partij een revolutionaire partij. En het meest unieke van Nederland is dat er nooit godsdienstoorlogen zijn geweest, waarin de ene religieuze groepering de andere uitmoordde of verdreef.”

In Frankrijk wordt Nederland gezien als een protestants land, zegt De Voogd. “Ik was verbaasd toen ik hier kwam en ontdekte dat veertig procent van de Nederlandse bevolking katholiek is.” Het vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende groepen met een eigen identiteit verklaart volgens de historicus waarom de integratie van buitenlanders hier soepeler verloopt dan in Frankrijk. “Nederland staat de organisatie van minderheden toe, Frankrijk niet. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld geen islamitische scholen.”

Gevraagd waarom een overzichtswerk als het zijne in Nederland niet bestaat, antwoordt de Franse historicus: “Nederlanders zijn minder geïnteresseerd in geschiedenis dan Fransen. Het is toch een volk van handelaren. Met de doden kun je nu eenmaal geen handel drijven.”