Luiermarkt in strijd tegen Friese afvalberg

DRACHTEN, 15 MAART. "Ouders, geef ze van katoen'. De vuilniswagens die deze week in Drachten en omgeving rondrijden met dit opschrift, zijn onderdeel van een campagne tegen het gebruik van wegwerpluiers. Met de actie wil de gemeente Smallingerland de afvalberg verminderen, die de zeshonderd baby's die er jaarlijks worden geboren, voortbrengen. Volgens de gemeente produceert iedere baby in zijn "luierperiode' 1,5 ton afval per jaar. Het kost Friesland 1,5 miljoen gulden om de luiers uit de afvalberg te verwijderen.

Op een "luiermarkt', die zaterdag in het gemeentehuis wordt gehouden, kunnen ouders informatie krijgen over de nadelen van plastic wegwerpluiers en de voordelen van de katoenen luier. Onder het genot van limonade en beschuit met muisjes, kunnen ze zich op de hoogte stellen van de verschillende soorten katoenen luiers en de mogelijkheden van een luierservice. Alle ouders in Smallingerland met kinderen onder de 2,5 jaar krijgen een folder en een T-shirt met de kreet "Ik doe het alleen in katoen'. Verder is er een prijsvraag uitgeschreven voor de slagzin voor de promotie van katoenen luiers. Hoofdprijs: een luxe buggy. Elke ouder die aan het loket bij de burgerlijke stand zijn kind komt aanmelden, krijgt een folder over de katoenen luier en een bedrukt T-shirtje.

“Papieren luiers bestaan voor 30 procent uit moeilijk afbreekbaar kunststof. Het duurt 400 jaar voordat de luier helemaal is afgebroken”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Papieren luiers lijken gemakkelijker, maar katoenen luiers zijn even eenvoudig. Het zijn allang niet meer de vierkante lapjes die je vroeger had. Je hebt ze nu met broekjes en klitteband. En als je ze niet zelf wilt wassen, kun je ze in veel plaatsen laten ophalen door een luierservice.”

Ze rekent voor dat wegwerp-luierbroekjes tussen de 3.300 en 4.000 gulden per baby kosten, inlegluiers 1.325 gulden, terwijl katoenen luiers, inclusief wassen, op niet meer dan 600 gulden komen. Luiers gehuurd bij de luierservice kosten tussen de 2.600 en de 3.500 gulden per baby.