Labor handhaaft meerderheid gemakkelijk

SYDNEY, 15 MAART. De Labor-partij van premier Paul Keating heeft zaterdag verrassend de Australische parlementsverkiezingen gewonnen. Het was de vijfde overwinning van Labor in successie.

De uitslag betekende een bittere teleurstelling voor de liberale oppositieleider, John Hewson. Deze had de kiezers een hard programma in het vooruitzicht gesteld om de ernstige economische problemen in het land aan te pakken.

Opiniepeilingen hadden in meerderheid voorspeld dat de oppositie een overwinning zou behalen, maar in werkelijkheid wist Labor met 77 van de 147 zetels in het parlement gemakkelijk haar meerderheid te handhaven.

Na zijn overwinning zei de uiterst verheugde Keating dat hij zich de komende jaren vooral wil wijden aan het bestrijden van de economische malaise in Australië. Daarnaast liet hij vandaag weten dat hij er naar streeft om Australië, dat nog steeds met de Britse monarchie is verbonden, voor het jaar 2001 tot een zelfstandige republiek te maken. (Reuter, AP)